За проекта "България от небето" от първо лице - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За проекта "България от небето" от първо лице
Автор: Боряна Кръстева

Колко пъти сте искали да погледнете красотите на България от друга гледна точка? Например от тази на реещите се птици. 

>

>

Проектът "България от небето" на фотографа Светлин Маринов ще ви поведе точно на такава вълнуваща въздушна разходка. В нея ще видите уж познатите кътчета на България по един наистина нов начин. Вдъхновен от природните богатства на страната ни и желанието да ги сподели, Светлин пътува със своя дрон и показва една друга реалност - тази от небето. 

Първият епизод на "България от небето" е вече факт. Той ще ви пренесе над магичните розови води на Атанасовското езеро край Бургас. 

Повече за проекта и неговия автор можете да научите в интервюто, което Светлин Маринов даде специално за нас!

Здравей, Светлин! Представи се с няколко думи за читателите на Peika.bg.

Здравейте! Казвам се Светлин Маринов и от пет години се занимавам със заснемане на света от птичи поглед (както и с ред други неща, но да не разводняваме темата). Обожавам различната гледна точка, която се открива пред камерата от високо и мога смело да кажа, че за мен е страст да представям онзи свят, който виждаме всеки ден пред очите си от този по-различен ъгъл.

За проекта "България от небето" от първо лице

Какво е „България от небето“?

Предаване. Пък и не само. Това е онова нещо, което ме вдъхнови от самото начало, когато правех най-първите си полети с идеята да разгледам прекрасната ни родина от въздуха. Красиво е! „България от небето“ е преди всичко онова зрънце любов, заседнало в душата ми, което искам да покажа на всеки, който има очи да го види.

От къде се вдъхнови за този проект? И кога идеята започна да става факт?

Бих казал, още от самото начало. По малко, оттук-оттам. А как? – То си е в мен. България е моята родина и, без да искам това да звучи сладникаво или някак изкуствено – обичам я и ме радва. Много! Реките, планините, морската ивица. Горите, китните селца, красивите градове с паметниците, пазарските си улици и парковете, каньоните, високите планински върхове, потайните магични ридове на Родопите и Странджа... И така – започнах да снимам и да монтирам различни пейзажни картини, които споделях тук и там. И лека-полека се роди и идеята за поредицата „България от небето“. Някак от само себе си. Като всички хубави неща, между впрочем.

За проекта "България от небето" от първо лице
Снимка: Личен архив


Къде можем да гледаме поредицата „България от небето“?

Скоро – по телевизиите Travel TV и This is Bulgaria. А пък за сега – както и занапред, също в моите страници www.otnebeto.com и www.svetlinmarinov.com

В първия епизод ни представяш Атанасовското езеро? Защо избра да започнеш поредицата именно с него?

А-а, това е малко като въпросите от типа „Кое ви е любимото...“ - пък аз винаги съм имал проблем с избирането на едно конкретно нещо, което да предшества други, защото във всичко има красота! Няма конкретна причина защо започнах с езерото. Привлече ме някак като отправна точка. Има нещо красиво и мистично в морската солена вода. В безвремието, което усещаш край морския бряг привечер, в шума на вълните, сякаш си част от него и то – част от теб. И така случайно започнах с Атанасовско езеро.

За проекта "България от небето" от първо лице
Снимка: Личен архив

С какво са заснети кадрите във видеото?

С дрон, по-конкретно, Фантом 4 Про Плюс. Невероятно е усещането да се понесеш високо и волно като птица – било то и по този начин, командвайки радиоуправляема камера – вярно, тялото си е на земята, но онова вътре в нас – душата – лесно се прехвърля някъде високо горе, докато гледаш на живо онова, което се заснема, летейки. А именно душата усеща и препредава след това чрез филмчетата усещането на зрителите. Страхотно е!

Колко време отнеха снимките, монтажът и създаването на цялото видео за Атанасовското езеро?

Заснемането се случи в рамките на един следобед, макар че имаше и два дни разходки натам преди това, за да разгледам и „усетя“ мястото. Можем да добавим и половин ден за монтаж, заедно с подбирането на музиката и подреждането на различните визии. Но често заснемането на едно такова филмче, дълго 2-3 минути, може да отнеме и много повече време...

За проекта "България от небето" от първо лице
Снимка: Личен архив

Откога снимаш българските красоти? Какви други проекти преди „България от небето“ си реализирал?

Още с насочването ми към аериалната фотография, заснемането на България от високо беше основен движещ мотив, даващ ми желание и истинско удоволствие при всеки заснет кадър. От доста време снимам събития, корпоративни видеа, рекламни и музикални клипове, но като авторски проект „България от небето“ е първи такъв и много му се радвам!

Каква е целта на поредицата „България от небето“ ?

Съгласен съм, че твърде често хората правим нещата с някаква цел, но този случай не е такъв. Няма „крайна цел“ - всяка разходка до красиво място, всяко заснемане, всяка нова идея за епизод, всяка монтирана минута е удоволствие. И все пак, ако се опитам да формирам всичко в една цел – тя е да споделя онзи начин, по който душата ми улавя България със зрителите, да подаря красотата на всички искащи да я видят заедно с мен.

За проекта "България от небето" от първо лице
Снимка: Личен архив

За какво мечтаеш?

За свобода. Тя означава много неща, но пък казва всичко - съвсем простичко, с една дума!

***

"България от небето", епизод 1 - Атанасовското езеро

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин