За проекта "България от небето" от първо лице - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За проекта "България от небето" от първо лице
Автор: Боряна Кръстева

Колко пъти сте искали да погледнете красотите на България от друга гледна точка? Например от тази на реещите се птици. 

Проектът "България от небето" на фотографа Светлин Маринов ще ви поведе точно на такава вълнуваща въздушна разходка. В нея ще видите уж познатите кътчета на България по един наистина нов начин. Вдъхновен от природните богатства на страната ни и желанието да ги сподели, Светлин пътува със своя дрон и показва една друга реалност - тази от небето. 

Първият епизод на "България от небето" е вече факт. Той ще ви пренесе над магичните розови води на Атанасовското езеро край Бургас. 

Повече за проекта и неговия автор можете да научите в интервюто, което Светлин Маринов даде специално за нас!

Здравей, Светлин! Представи се с няколко думи за читателите на Peika.bg.

Здравейте! Казвам се Светлин Маринов и от пет години се занимавам със заснемане на света от птичи поглед (както и с ред други неща, но да не разводняваме темата). Обожавам различната гледна точка, която се открива пред камерата от високо и мога смело да кажа, че за мен е страст да представям онзи свят, който виждаме всеки ден пред очите си от този по-различен ъгъл.

За проекта "България от небето" от първо лице

Какво е „България от небето“?

Предаване. Пък и не само. Това е онова нещо, което ме вдъхнови от самото начало, когато правех най-първите си полети с идеята да разгледам прекрасната ни родина от въздуха. Красиво е! „България от небето“ е преди всичко онова зрънце любов, заседнало в душата ми, което искам да покажа на всеки, който има очи да го види.

От къде се вдъхнови за този проект? И кога идеята започна да става факт?

Бих казал, още от самото начало. По малко, оттук-оттам. А как? – То си е в мен. България е моята родина и, без да искам това да звучи сладникаво или някак изкуствено – обичам я и ме радва. Много! Реките, планините, морската ивица. Горите, китните селца, красивите градове с паметниците, пазарските си улици и парковете, каньоните, високите планински върхове, потайните магични ридове на Родопите и Странджа... И така – започнах да снимам и да монтирам различни пейзажни картини, които споделях тук и там. И лека-полека се роди и идеята за поредицата „България от небето“. Някак от само себе си. Като всички хубави неща, между впрочем.

За проекта "България от небето" от първо лице
Снимка: Личен архив


Къде можем да гледаме поредицата „България от небето“?

Скоро – по телевизиите Travel TV и This is Bulgaria. А пък за сега – както и занапред, също в моите страници www.otnebeto.com и www.svetlinmarinov.com

В първия епизод ни представяш Атанасовското езеро? Защо избра да започнеш поредицата именно с него?

А-а, това е малко като въпросите от типа „Кое ви е любимото...“ - пък аз винаги съм имал проблем с избирането на едно конкретно нещо, което да предшества други, защото във всичко има красота! Няма конкретна причина защо започнах с езерото. Привлече ме някак като отправна точка. Има нещо красиво и мистично в морската солена вода. В безвремието, което усещаш край морския бряг привечер, в шума на вълните, сякаш си част от него и то – част от теб. И така случайно започнах с Атанасовско езеро.

За проекта "България от небето" от първо лице
Снимка: Личен архив

С какво са заснети кадрите във видеото?

С дрон, по-конкретно, Фантом 4 Про Плюс. Невероятно е усещането да се понесеш високо и волно като птица – било то и по този начин, командвайки радиоуправляема камера – вярно, тялото си е на земята, но онова вътре в нас – душата – лесно се прехвърля някъде високо горе, докато гледаш на живо онова, което се заснема, летейки. А именно душата усеща и препредава след това чрез филмчетата усещането на зрителите. Страхотно е!

Колко време отнеха снимките, монтажът и създаването на цялото видео за Атанасовското езеро?

Заснемането се случи в рамките на един следобед, макар че имаше и два дни разходки натам преди това, за да разгледам и „усетя“ мястото. Можем да добавим и половин ден за монтаж, заедно с подбирането на музиката и подреждането на различните визии. Но често заснемането на едно такова филмче, дълго 2-3 минути, може да отнеме и много повече време...

За проекта "България от небето" от първо лице
Снимка: Личен архив

Откога снимаш българските красоти? Какви други проекти преди „България от небето“ си реализирал?

Още с насочването ми към аериалната фотография, заснемането на България от високо беше основен движещ мотив, даващ ми желание и истинско удоволствие при всеки заснет кадър. От доста време снимам събития, корпоративни видеа, рекламни и музикални клипове, но като авторски проект „България от небето“ е първи такъв и много му се радвам!

Каква е целта на поредицата „България от небето“ ?

Съгласен съм, че твърде често хората правим нещата с някаква цел, но този случай не е такъв. Няма „крайна цел“ - всяка разходка до красиво място, всяко заснемане, всяка нова идея за епизод, всяка монтирана минута е удоволствие. И все пак, ако се опитам да формирам всичко в една цел – тя е да споделя онзи начин, по който душата ми улавя България със зрителите, да подаря красотата на всички искащи да я видят заедно с мен.

За проекта "България от небето" от първо лице
Снимка: Личен архив

За какво мечтаеш?

За свобода. Тя означава много неща, но пък казва всичко - съвсем простичко, с една дума!

***

"България от небето", епизод 1 - Атанасовското езеро

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин