Забележителности около Троян - до 50 км - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Забележителности около Троян - до 50 км
Автор: Peika.bg
Забележителности около Троян - до 50 км
Снимка: www.bdmundo.com/Flickr

Елата на разходка в Северна България с нас - в Троян!

Градът се разпростира се на двата бряга на река Бели Осъм, в подножието на Троянския балкан. Сега сме ви подбрали няколко забележителности, които да посетите, докато сте в Троян.

Желаем ви прекрасни пътешествия!

Музей на занаятите 

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства се намира в град Троян. Сградата, в която се помещава, е построена от майстор уста Генчо Кънев през 1881 г. През 1968 г. е открита експозицията на музея, която включва творби от грънчарското, дърводелското и металообработващото изкуство. В него се съхранява също и макет на троянската занаятчийска чаршия. Музеят има 10 зали, като във всяка една от тях можете да се насладите на изящното изкуство на троянските майстори през вековете.

*

Троянски манастир

Разстояние от Троян: 10 км 

Задължителна спирка, ако идвате в този край, е Троянския манастир Успение Богородично. Той е основан през 16-и век и до днес пази чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. 

Манастирът е разположен в северната част на Троянския балкан, на около 400 метра надморска височина, на брега на река Черни Осъм. Представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, както и два скита "Св. Николай" и "Св. Йоан Кръстител". Той е третият по големина манастир в България.

Забележителности около Троян - до 50 км

*

Водопад Скока - с. Калейца

Разстояние от Троян: 10 км

Водопадът се намира на около 2 км от село Калейца. Височината му е около 12 м. Водите му се събират в дълбок вир под него. Отстрани на водопада има дървена стълба, на която можете да се качите. Достъпът до водопад Скока е много лесен. До него може да се стигне и с автомобил.

*

Природонаучен музей - село Черни Осъм

Разстояние от Троян: 12 км
 
Природонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1976 г. Всичко започва през 60-те години на 20-и век, когато учител по биология от селото, заедно с учениците си, започва да събира растителни и животински видове. Колекцията се разраства и днес в  музея можете да видите голямо разнообразие от животинския свят в Стара планина. В него се съхраняват около 700 експоната, като са изложени над 25 вида препарирани бозайници, 11 вида риби, 120 вида птици, голяма колекция от насекоми, както и експонати на изчезнали животни.

*

Крепост Состра

Разстояние от Троян: 12 м

Римската крепост Состра се намира село Ломец, само на километър навътре от пътя, свързващ Троян с Ловеч. В миналото крепостта е служила за военен лагер на римляните. В последните години голяма част от нея е възстановена върху античните останки. На обекта има информационни табели, от които можете да се запознаете с нейната история. През крепостта минава и влакова линия и при късмет може да засечете някои от преминаващите влакове!

*

Язовир Ледевото (Червещица)

Разстояние от Троян: 23 км

Язовирът се намира в околностите на село Врабево. Приблизителната му надморска височина е 490 м. Той е леснодостъпен и е прекрасно място на отдих или разходка. Тук можете да упражнявате и фотографските си умения, защото гледките, които ще се открият от вас, са много впечатляващи!

*

Новоселски манастир

Разстояние от Троян: 26 км

Априлски манастир Света Троица е девически манастир, основан през 1830 г. и се намира на няколко минути пеш от центъра на квартал Ново село в град Априлци. В манастира няма духовни лица, но е действащ и добре поддържан. Комплексът съдържа богато изрисувана еднокуполна църква, параклис, който е посветен на Св. Иван Рилски, жилищни и стопански сгради.

*

Екопътека Достъпна среда – Беклемето

Разстояние от Троян: 50 км

Достъпна среда е местност с дължина 1 600 м, която се намира на височина около 1 560 м. Разположена е в близост до село Кърнаре, а на север граничи с Троян. Екопътеката е съобразена със специфичните нужди за транспорт за хора с увреждания.Изминаването на маршрута отнема малко повече от час. Пътеката води началото си от връх Еделвайс. По маршрута има много възможни места за отдих и красиви гледки.

*

Водопад Червената скала

Разстояние от Троян: 50 км

Водопадът се намира в каньон на южния склон на Средна Стара планина, близо до село Кърнаре. Той е известен също и с името Джафардер. Височината му е около 45 м, но е пълноводен само през пролетта при топене на снеговете. Подходящи месеци за посещение са април и май. Достъпът до водопада е много труден заради стръмния и пресечен терен, липса на пътека на места и многократно газене в реката. Начална точка за достигнато е краят на село Кърнаре.

*

Бонус: Скален мост Крали Маркова дупка

Скалният мост Крали Маркова дупка се намира в резерват Стенето, в Средна Стара планина.  Той е пещера в последен стадий на развитие, т.е. останал е само нейният вход заради разрушаването на стените под въздействието на водата и изветрянето. Крали Марковата дупка е скален мост, висок 28 метра. До него се стига по два маршрута - от хижа Амбарица и от хижа Добрила. Преходът е около 3 часа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин