Замъкът Хелбрун - неочаквани водни закачки - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът Хелбрун - неочаквани водни закачки
Автор: Екатерина Мандова

Чували ли сте за един замък, малко по-отдалечен от центъра на Залцбург в сравнение с другите забележителности в града, до който можете да стигнете дори и с лодка? Това е замъкът Хелбрун, който е най-известен със своите водни закачки.

Ако пътуването с лодка до замъка ви се струва прекалено, то можете да си наемете колело и да следвате приятната велоалея покрай реката, само внимавайте да не пропуснете табелата, където трябва да завиете. Ако времето е хубаво, то можете да стигнете и пеша, но разходката отнема около час. Има и редовна градска линия, която ще ви отведе дотам за нула време.

По време на коледните празници в двора на Хелбрун ще видите един от най-традиционните коледни пазари в Австрия. Има и истински обор с лами, агнета, зайци и кокошки, а деца са наобиколили огъня в средата и си пекат вурстчета. Елхите са украсени с огромни червени топки, а от близките дървени сергии се разнася аромат на греяно вино и карамелизирани ядки. За разлика от коледния пазар в центъра на града, този тук не и толкова пренаселен.

През лятото градините на Хелбрун са притегателен център за отдих. Тук ще видите цялото разнообразие от жители на Залцбург – от индийки в сарита, през забулени девойки от Близкия изток до традиционни австрийци. Те или играят футбол, или се забавляват с бадминтон, или просто се припичат и се наслаждават на времето.

В една от градините се влиза само с гид, който ви разказва за хилядите скрити фонтани.Шансът да излезете сухи от тази разходка е минимален, особено ако изоставате от групата, за да правите снимки. Така рискувате и всички да ви се посмеят, докато водата, бликнала незнайно откъде, ви пръска, а вие в панически ужас се опитвате да спасите фотоапарата си. Стъпвате тук или там и изведнъж сте насред фонтан, който човекът преди вас е успял да отърве този път. След малко някой друг е заобиколен от вода и този път вие сте в ролята на зяпача, който се забавлява бурно на гледката.

Една от другите забележителности на замъка е един от най-старите механични театри в света.

Замъкът е на повече от 400 години и бил построен главно за развлечение и организиране на различни събития.

Близо до Хелбрун се намира и зоопаркът на Залцбург, който е дом на над 200 различни животински вида, един от които е любимият на всички тапир Мигел.

От хълмове наоколо можете да видите замъка с градините му отвисоко, както и замъка Хоензалцбург от малко по-необичаен ъгъл.

Водното шоу е отворено за посетители само от април до ноември. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин