Замъкът Швецинген: Малкият германски Версай - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Замъкът Швецинген: Малкият германски Версай

Ако сте любители на замъците, този със сигурност ще ви хареса. Не само има невероятни градини, но и уникално за цяла Европа разположение на сградите – в полукръг около главната дворцова постройка.

Карл Теодор фон Пфалц, човек с художествен усет, обновил и разширил някогашната ловна резиденция на дедите си, превръщайки я в луксозно място за летуване, в един „малък Версай“.

Забележителна от архитектурна гледна точка и неповторима в цяла Европа е т.нар. „окръжност“, която представлява построени от двете страни на замъка в полукръг едноетажни сгради. В северната част на тази окръжност се намира възхитителен театър с 500 места в стил рококо. Той принадлежи към малкото съхранени в оригиналния си вид царски дворни театри от 18 век в Германия. Този полукръг се допълва от друг такъв, който представлява зелена алея-свод. Перфектни театрални кулиси за бляскавите празници, които са се състояли в парка.

Велики майстори-градинари от онова време създавали тук шедьоври на градинарското изкуство. Един от най-значимите сред тях бил Никола де Пигаж. Французинът построил оранжерия, театъра в двора и всички други произведения в парка. Негово дело е напълно симетричната барокова градина с партери, живи плетове, изрязани в геометрични форми, зелени кабинети и различни водоскоци. Самият френски писател и философ Волтер бил впечатлен от красотата и изяществото на парка.

Веселото ромолене на водата в чешмите, водопадите и фонтаните придружавало посетителите при разходките в тази местност, която по-късно се превръща в английски парк. И така чак до днес.

Замъкът се намира в град Швецинген, на около 10 км от Хайделберг.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин