Запознайте се с най-голямото дърво в света – Генерал Шърман - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Запознайте се с най-голямото дърво в света – Генерал Шърман
Автор: Мария Ангелова
Запознайте се с най-голямото дърво в света – Генерал Шърман

Генерал Шърман не е някой герой от Втората световна война – или поне не този генерал, за който искаме да ви разкажем. Това е най-голямото все още живо дърво на Земята, чиято история си струва да знаете.

Генерал Шърман е гигантска секвоя, в чието подножие можете да застанете, ако страдата от излишно самочувствие и имате нужда за малко да си припомните за собствената си нищожност.

Намира се в Национален парк Секвоя в американския щат Калифорния и заема близо 1500 кубични метра в пространството.

История в няколко реда

Още когато било описано от своя откривател Джеймс Уулвъртън през 1879 г., дървото получило своето военно звание. Малко преди това Уулвъртън служил като лейтенант в Американската гражданска война под командването на генерал Уилям Шърман. За оригиналния генерал не е известно да е бил природолюбител –за това говори славата му да води война на принципа „изпепели всичко, което може да е полезно на врага ти“ - но е останал в историята като смел и успешен пълководец, което вероятно е впечатлило и естествоизпитателя Уулвъртън.

Запознайте се с най-голямото дърво в света – Генерал Шърман

Рекорди

Секвоята Генерал Шърман е висока 83,8 м, обиколката на стъблото й е 31,3 м и се смята, че е на възраст между 2300 и 2700 години.

Макар че това е най-голямото живо дърво на Земята, историята помни и по-големи. Гигантът Кранъл Крийк (отново от вида секвоя) е бил с между 15 и 25% по-голям (по обем), но е бил отсечен в средата на 40-те години на миналия век.

Освен това, в науката се прави разлика между „най-голямо“ (по обем – Генерал Шърман), „най-високо“ (това е секвоята Хиперион – 115,61 метра), „с най-голяма обиколка на стъблото“ (има и кипарис, и баобаб с по-големи стволове) и т.н. Макар че е номер едно само в една категория „най“, Генерал Шърман е от най-големите дървета на Земята.

Запознайте се с най-голямото дърво в света – Генерал Шърман

Любопитно

През 2006 г., във време, когато няма посетители, секвоята се разделя с един от клоните си (всъщност клон, по-голям от повечето цели дървета!) - 2 м в диаметър и 30 м дължина. Учените смятат, че това не е знак за болест или умиране на дървото, а по-скоро естественият му начин да се предпази от лоши климатични условия (като се раздели с клони, които биха създали проблем при силен вятър).

Запознайте се с най-голямото дърво в света – Генерал Шърман

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин