Запознайте се с най-високите небостъргачи в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Запознайте се с най-високите небостъргачи в света
Автор: Peika.bg

Интересно е как се променя с времето представата за това как трябва да изглежда един небостъргач и приблизителната му височина. Помислете за първия небостъргач, построен някога в света. Това е десететажна сграда за застраховане на жилища, построена в Чикаго през 1884-1885 г. Въпреки че височината му не се смята за впечатляваща в наши дни, в миналото, това било нещо удивително.

Оттогава нататък се използват различни технологични иновации и нови конструктивни техники за подобряване на дизайна за изграждане на по-високи и по-използваеми небостъргачи. Много е важно обаче да не се бъркат небостъргачите с други конструкции като кули, тъй като небостъргачите, освен другото, предлагат непрекъснато обитаеми етажи, използвани като жилища или работни зони за хората.

Благодарение на международната организация с нестопанска цел Съвет за високи сгради и градско местообитание (CTBUH) и техните предварително зададени критерии и стандарти за класиране, имаме списък с десетте най-високи небостъргачи в света. Разгледайте ги, като се започне от най-малко високото до чудовището в света:

10. Кулите Петронас

Запознайте се с най-високите небостъргачи в света
Снимка: pixabay

Разположени в един от най-посещаваните градове в света за 2015 г. – Куала Лумпур, кулите близнаци Петронас се оказват истинска туристическа атракция. Въпреки че са в дъното на списъка с топ 10 на най-високите небостъргачи, те все още са на първо място като най-високите кули близнаци в света. Височината на Petronas Towers е 452 метра на кула, състояща се от 88 етажа всяка.

9. Международен търговски център

Запознайте се с най-високите небостъргачи в света
Снимка: Peter Dowley

ICC в West Kowloon в Хонг Конг е небостъргач с височина 484 метра, окончателно завършен през 2010 г. Той има 108 етажа и въпреки че заема 9-то място в този списък, всъщност е най-високата сграда в Хонг Конг. Известно е, че е атракция както за туристи, така и за бизнесмени.

8. Шанхайски световен финансов център

Запознайте се с най-високите небостъргачи в света
Снимка: pixabay

Световният финансов център в Шанхай е висок 492 метра и се състои от 101 етажа. Всъщност отнело на разработчиците 11 години, за да завършат сградата, което я прави най-добрият небостъргач в света, построен през 2008 г. Той е допълван през годините поради простотата на формата и иновативния структурен дизайн.

7. Тайпе 101

Запознайте се с най-високите небостъргачи в света
Снимка: pixabay

Тъй като самото име представя местоположението, Taipei 101 е небостъргач с височина 509 метра, построен в Тайван. Има същия брой етажи като Шанхайския световен финансов център; обаче е малко по-висок. Тайпе, известен преди като Световен финансов център на Тайпе, беше удостоен с платинения сертификат LEED, най-високата награда според рейтинговата система за лидерство в енергийния и екологичен дизайн (LEED), считайки го за най-голямата зелена сграда в света за 2011 г. 

6. CTF Финансов център

Запознайте се с най-високите небостъргачи в света
Снимка: xiquinhosilva

Известно е, че този небостъргач се намира в Гуанджоу, Китай. Висок е 530 метра и има 111 етажа. Въпреки че този небостъргач стигна до 6-то място, той се използва като обсерватория, мол, хотел, конферентен център и офис сграда.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин