Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента?
Автор: Александра Любова
Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента?

По-малко облаци, по-интензивна геомагнитна активност и спиращите дъха гледки с есенни листа в Арктика - преследването на Северното сияние през есента често дава най-добри резултати.

Може би си мислите, че зимата е единственият сезон, през които можете да станете свидетели на Северното сияние? Е, това определено не е истина, а сега ще разгледаме защо есента е най-подходящият за наблюдение сезон.

Геомагнитната активност се увеличава около есенното и пролетното равноденствие

67451

Соларните физици обикновено са доста умни индивиди, така че когато казват, че през седмиците около равноденствията има повече геомагнитна активност, е добре да ги да слушате. За да съкратим дългото обяснение, геомагнитната активност е това, което причинява Северното сияние, така че има смисъл да го търсите, когато активността е вероятно да е висока. 

Изследвания по геофизика и планетарна физика на UCLA - стигат до извода, че два пъти повече геомагнитни бури се срещат средно през равностойните месеци (март и април / септември и октомври), отколкото през периода от останалите месеци.

Д-р Хатауей изучава 75 години исторически записи и стига до същото заключение, т.е. в месеците около равноденствията е почти два пъти по-вероятно да има геомагнитни смущения.

Науката е завладяваща, ако искате да видите Северното сияние, но не харесвате снежните и студени месеци на дълбока зима, тогава есента е най-доброто време за пътуване. 

Облачната покривка, а не пълнолунието, е най-лошият враг на ловеца на Северното сияние

67453

Ловните празници на Аврора (Северното сияние) са сравнително скорошни явления и са се появили след вълната на популярна телевизионна програма на Джоана Лумли в Страната на Северното сияние. 

Дълго време след излъчването на шоуто има широко разпространено вярване, че пълнолунието ще затъмни всичко, освен най-силната свелина от Севернот сияние. За щастие изглежда, че тази теория е до голяма степен развенчана, защото нещото, което всеки уважаващ себе си ловец на Аврора най-много мрази, е покритото с облаци небе. 

Това е просто уравнение, ако има голяма облачна покривка над вас, не можете да видите Северното сияние нито със самолет, нито от Международната космическа станция или най-високият набор стълби в човешката история.

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е, че в Северна Скандинавия и Финландия светлините не се виждат през най-малко облачните месеци в годината (май, юни, юли и началото до средата на август). По принцип се нуждаете от тъмно небе, за да видите Северното сияние и когато „Среднощното слънце“ носи 24 часа дневна светлина, виждането на сиянието става невъзожно.

Сезонът на горските гъби

67452

Самите са коренното население на Лапландия, чиито основни забавления включват разходките със стада елени. Те споделят, че когато лятото е било необичайно влажно, в резултат на това горският под е осигурявал на северните елени истински пир с гъби през есента. За стадото това е изключително добро развитие на нещата, тъй като диетата с гъби в крайна сметка е страхотна за тях.

Есента на север носи обилни реколти от гъби и горски плодове, които просто са узрели за бране. През този сезон в Лапландия е много вероятно да видите цели семейства да ровят из храсталака в търсене на свежи местни продукти за вечерната трапеза.

Красотата на природата и налазващата есен67450

Във финландската Лапландия се казва, че есента започва в 9 часа на 9-ия ден на 9-ия месец и продължава точно две седмици. Есента на север несъмнено е кратка, но ако сте успели, можете да се насладите на всички онези прекрасни златни цветове, които бихте могли да свържете с приказния сезон. 

Независимо дали са фиорди на Норвегия, планините на Швеция или горите и езерата на Финландия, пейзажите са окъпани в тези прекрасни изгарящи нюанси на червено, розово, жълто и кафяво и много често се отразяват в неподвижната и спокойна вода на фиордите и езерата.

Есента е прекрасно време да се насладите на разнообразни дейности, вариращи от бавно ходене до колоездене, посещение на ферма за елени, обиколки с лодка или возене на шейна, впрегната с хъскита. Възможностите са безкрайни! 

Северното сияние в огледалото

67454

Едно от хубавите неща във Финландската Лапландия през есента е, че още не е замръзнало всичко, както повреме на зимата. Разбира се има страхотна емоция в зимен бял пейзаж и перфектен, девствен сняг. Замразената вода на заледеното езеро обаче почти не отразява светлината или по-точно, Северното сияние.

Прекрасното нещо при есенната открита вода е, че можете да виждате два аурорални дисплея едновременно. Първото се случва над главата ви в пламък от безброй завихрени светлини в зелени отенъци. Втората се среща по езерата и реките, докато светлинното шоу на майката природа се отразява върху мастилените повърхности.

Виждането само на едно такова явление е награда само по себе си. За да видите сиянието, огледалено в черно-въглената вода на тихо и мистично езеро на около 300 км северно от Арктическия кръг, не е нищо друго освен приказка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин