Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента?
Автор: Александра Любова
Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента?

По-малко облаци, по-интензивна геомагнитна активност и спиращите дъха гледки с есенни листа в Арктика - преследването на Северното сияние през есента често дава най-добри резултати.

Може би си мислите, че зимата е единственият сезон, през които можете да станете свидетели на Северното сияние? Е, това определено не е истина, а сега ще разгледаме защо есента е най-подходящият за наблюдение сезон.

Геомагнитната активност се увеличава около есенното и пролетното равноденствие

Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента?

Соларните физици обикновено са доста умни индивиди, така че когато казват, че през седмиците около равноденствията има повече геомагнитна активност, е добре да ги да слушате. За да съкратим дългото обяснение, геомагнитната активност е това, което причинява Северното сияние, така че има смисъл да го търсите, когато активността е вероятно да е висока. 

Изследвания по геофизика и планетарна физика на UCLA - стигат до извода, че два пъти повече геомагнитни бури се срещат средно през равностойните месеци (март и април / септември и октомври), отколкото през периода от останалите месеци.

Д-р Хатауей изучава 75 години исторически записи и стига до същото заключение, т.е. в месеците около равноденствията е почти два пъти по-вероятно да има геомагнитни смущения.

Науката е завладяваща, ако искате да видите Северното сияние, но не харесвате снежните и студени месеци на дълбока зима, тогава есента е най-доброто време за пътуване. 

Облачната покривка, а не пълнолунието, е най-лошият враг на ловеца на Северното сияние

Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента?

Ловните празници на Аврора (Северното сияние) са сравнително скорошни явления и са се появили след вълната на популярна телевизионна програма на Джоана Лумли в Страната на Северното сияние. 

Дълго време след излъчването на шоуто има широко разпространено вярване, че пълнолунието ще затъмни всичко, освен най-силната свелина от Севернот сияние. За щастие изглежда, че тази теория е до голяма степен развенчана, защото нещото, което всеки уважаващ себе си ловец на Аврора най-много мрази, е покритото с облаци небе. 

Това е просто уравнение, ако има голяма облачна покривка над вас, не можете да видите Северното сияние нито със самолет, нито от Международната космическа станция или най-високият набор стълби в човешката история.

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е, че в Северна Скандинавия и Финландия светлините не се виждат през най-малко облачните месеци в годината (май, юни, юли и началото до средата на август). По принцип се нуждаете от тъмно небе, за да видите Северното сияние и когато „Среднощното слънце“ носи 24 часа дневна светлина, виждането на сиянието става невъзожно.

Сезонът на горските гъби

Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента?

Самите са коренното население на Лапландия, чиито основни забавления включват разходките със стада елени. Те споделят, че когато лятото е било необичайно влажно, в резултат на това горският под е осигурявал на северните елени истински пир с гъби през есента. За стадото това е изключително добро развитие на нещата, тъй като диетата с гъби в крайна сметка е страхотна за тях.

Есента на север носи обилни реколти от гъби и горски плодове, които просто са узрели за бране. През този сезон в Лапландия е много вероятно да видите цели семейства да ровят из храсталака в търсене на свежи местни продукти за вечерната трапеза.

Красотата на природата и налазващата есен

Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента?

Във финландската Лапландия се казва, че есента започва в 9 часа на 9-ия ден на 9-ия месец и продължава точно две седмици. Есента на север несъмнено е кратка, но ако сте успели, можете да се насладите на всички онези прекрасни златни цветове, които бихте могли да свържете с приказния сезон. 

Независимо дали са фиорди на Норвегия, планините на Швеция или горите и езерата на Финландия, пейзажите са окъпани в тези прекрасни изгарящи нюанси на червено, розово, жълто и кафяво и много често се отразяват в неподвижната и спокойна вода на фиордите и езерата.

Есента е прекрасно време да се насладите на разнообразни дейности, вариращи от бавно ходене до колоездене, посещение на ферма за елени, обиколки с лодка или возене на шейна, впрегната с хъскита. Възможностите са безкрайни! 

Северното сияние в огледалото

Защо Северното сияние се гледа най-добре през есента?

Едно от хубавите неща във Финландската Лапландия през есента е, че още не е замръзнало всичко, както повреме на зимата. Разбира се има страхотна емоция в зимен бял пейзаж и перфектен, девствен сняг. Замразената вода на заледеното езеро обаче почти не отразява светлината или по-точно, Северното сияние.

Прекрасното нещо при есенната открита вода е, че можете да виждате два аурорални дисплея едновременно. Първото се случва над главата ви в пламък от безброй завихрени светлини в зелени отенъци. Втората се среща по езерата и реките, докато светлинното шоу на майката природа се отразява върху мастилените повърхности.

Виждането само на едно такова явление е награда само по себе си. За да видите сиянието, огледалено в черно-въглената вода на тихо и мистично езеро на около 300 км северно от Арктическия кръг, не е нищо друго освен приказка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин