Защо емоционално интелигентните обичат да пътуват сами? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо емоционално интелигентните обичат да пътуват сами?
Автор: Peika.bg
Защо емоционално интелигентните обичат да пътуват сами?

На много от нас ни се е случвало да искаме да хванем пътя. Да отидем някъде, където няма жива душа, само за да останем малко насаме със себе си.


Този феномен става обект на специализирано изследване, което има за цел да открие връзката между местоживеенето на хората и цялостното им чувство за удовлетвореност от живота.

Изненадващо, резултатите сочат, че
колкото по-интелигентни са хората, живеещи в големите градове, толкова по-малко щастливи са те всъщност. Макар че повечето човешки същества се чувстват добре, когато са обкръжени от приятели, емоционално интелигентните индивиди изпитват също толковa голямо удоволствие и комфорт, когато са сами. Сигурно се питате защо е така?

Учените смятат, че ние не се чувстваме комфортно в големи общности, тъй като мозъкът ни се е приспособил с течение на времето да работи в групи с не повече от 150 души. Според тях колкото по-интелигентен е един човек, толкова по-некомфортно ще се чувства той в големи общности. Тук обаче идва въпросът защо повечето хора се чувстват по-щастливи, когато са сред близките си? Приятелството ни прави щастливи, задоволява психологическата ни нужда за любов и привързаност. То ни кара да се чувстваме нужни и приети. Предоставя възможност да споделим нашите преживявания.

Според специалистите обаче х
ората с по-висока емоционална интелигентност имат връзка, която е обърната навътре към самите тях. От това следва, че те се чувстват по-щастливи, когато са сами. Така например, когато човек пътува самостоятелно и се изважда изцяло от комфортната си зона, може да се наслади на времето за себе си, което определено е плюс за личностното израстване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин