Защо емоционално интелигентните обичат да пътуват сами? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо емоционално интелигентните обичат да пътуват сами?
Автор: Peika.bg
Защо емоционално интелигентните обичат да пътуват сами?

На много от нас ни се е случвало да искаме да хванем пътя. Да отидем някъде, където няма жива душа, само за да останем малко насаме със себе си.


>

>

Този феномен става обект на специализирано изследване, което има за цел да открие връзката между местоживеенето на хората и цялостното им чувство за удовлетвореност от живота.

Изненадващо, резултатите сочат, че
колкото по-интелигентни са хората, живеещи в големите градове, толкова по-малко щастливи са те всъщност. Макар че повечето човешки същества се чувстват добре, когато са обкръжени от приятели, емоционално интелигентните индивиди изпитват също толковa голямо удоволствие и комфорт, когато са сами. Сигурно се питате защо е така?

Учените смятат, че ние не се чувстваме комфортно в големи общности, тъй като мозъкът ни се е приспособил с течение на времето да работи в групи с не повече от 150 души. Според тях колкото по-интелигентен е един човек, толкова по-некомфортно ще се чувства той в големи общности. Тук обаче идва въпросът защо повечето хора се чувстват по-щастливи, когато са сред близките си? Приятелството ни прави щастливи, задоволява психологическата ни нужда за любов и привързаност. То ни кара да се чувстваме нужни и приети. Предоставя възможност да споделим нашите преживявания.

Според специалистите обаче х
ората с по-висока емоционална интелигентност имат връзка, която е обърната навътре към самите тях. От това следва, че те се чувстват по-щастливи, когато са сами. Така например, когато човек пътува самостоятелно и се изважда изцяло от комфортната си зона, може да се наслади на времето за себе си, което определено е плюс за личностното израстване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин