Защо гърците чупят чинии: Историята зад обичая - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо гърците чупят чинии: Историята зад обичая
Автор: Peika.bg
Защо гърците чупят чинии: Историята зад обичая
Снимка: pexels

Звукът от разбиваща се чиния, когато се срещне с пода, е отличителен и има тенденция да привлича вниманието в ресторантите. Повечето от нас се стряскат и първата им мисъл е, че сервитьорът е изпуснал чиниите. 

Но когато чинии се счупят на пода в Гърция - независимо дали е в таверна, на сватба, кръщене или частно парти, разбиването на тези чинии не е случайно.

Чупенето на чинии се прави нарочно, придружено от музика, в празненство и често се чува думата „Опа!“ изразена с голяма радост. 

Разбиването на чинии става добре известно и нормализирано за хора извън Гърция след дебюта на филма от 1960 г. „Никога в неделя“. Има сцена, която показва, че главните герои в бурен момент наистина се забавляват, докато чаши падат и се разбиват на пода по време на танц.

Чупенето на чинии няма ясна начална дата в историята

Обичаят няма ясна начална дата, но със сигурност е стар ритуал. Чупенето на чинии се използва за сигнализиране на края и началото, за прогонване на злите духове и за изразяване на изобилие.

В символичен ритуал чиния се разбива на гроба на починалия след гръцко православно погребение. Животът свършва на земята. Чинията е разбита, което означава края на живота. Разбиването на чинията също се счита за акт на траур.

Чупенето на чинии се прави както за радост, така и за скръб. Някога се е смятало, че едно празненство може да привлече вниманието на някаква лоша енергия или дори по-лошо, някои зли духове. За да се отблъснат злите духове, които биха могли да навредят на младоженците, счупването на няколко чинии се смятало, че върши работа. Чупенето на чинии заблуждава духовете, за да не подозират, че на сбирката се случва щастливо събитие.

Чупенето на чинии може също да е свързано с древната практика за показване на богатство. В миналото чинии или чаши са били хвърляни в огнището след банкет, вместо да бъдат измити и използвани повторно.

Докато чиниите се чупят, има и определена дума, свързана с действието. Думата „Opa“ всъщност означава опа! или Внимавай! В специални сесии за разбиване на чинии това означава да обърнете внимание. Думата е толкова вградена в ритуала, че когато чуете думата Opa! очаквате да чуете счупване на чиния. Тази практика, съчетана с танци и музика на живо, е символ на гръцките празници.

Разбиването на чинии е забранено през 1969 г. с цел безопасност

До 1969 г. военната диктатура на Георгиос Пападопулос, която суспендира демокрацията и управлява Гърция автократично от 1967 до 1973 г., забранява трошенето на чинии в нощните клубове. Летящите парчета от керамика били опасни, така че трошенето на чинии било забранено в таверните и нощните клубове на Гърция.

В духа на чупенето на чинии била въведена вариация на обичая с използване на цветя. Вечерящите в малки гръцки ресторанти или таверни можели да си купят подноси с цветя, които можели да хвърлят по певците и един към друг. 

А през последното десетилетие, вместо скъпи цветя или купчини чинии, често клиентите грабват купчина хартиени салфетки и ги хвърлят върху главите на танцьорите. 

От 1974 г. се използват специално произведени гипсови чинии. В онези бурни времена в северния град Солун имало 53 производители на гипсови чинии.

При заснемането на „Никога в неделя“ Жул Дасен трябвало да презаснема сцената с разбиването на чинии няколко пъти. Той използвал дефектни чинии, които са фабрично бракувани. След успеха на филма разбиването на чинии става още по-популярно.

През 60-те години до 100 000 чинии на месец са били разбивани и са създадени повече от петдесет работилници, в които работели около 1000 души, за да покрият нуждите на купонджиите и тяхното трошене на чинии. В крайна сметка те се обърнали към гипсови копия на чинии, за да предотвратят наранявания и да намалят разходите.

През 1994 г. с приемането на закон, ограничаващ работното време на нощните клубове, ентусиазмът за трошенето на чинии намалява, тъй като обикновено било по-забавно да се прави след полунощ. Гърция също стана още по-европейска и по-младите поколения започнаха да предпочитат по-западните видове барове и нощни клубове пред кича на гръцките заведения. Чиниите отново са използвани само за хранене.

Всички до един производители на гипсови чинии в северна Гърция затворят завинаги. Единствената останала работилница в Гърция е на братя Цирулис. Компанията се намира в Евосмос, Солун и е основана през 1975 г.

Разбиването на чинии вече е официално обезкуражено, тъй като повечето заведения предпочитат клиентите да хвърлят цветя, а не предмети, които могат да причинят сериозни наранявания, особено след няколко питиета. Гърция всъщност изисква лиценз за заведения, които искат да позволят чупене на чинии.

Ако ви предложат чинии за хвърляне по време на танци или други представления, имайте предвид, че тези чинии обикновено не са безплатни и ще бъдат добавени в сметката. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин