Защо има пепелници в самолетите, а пушенето е забранено? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо има пепелници в самолетите, а пушенето е забранено?
Автор: Peika.bg
Защо има пепелници в самолетите, а пушенето е забранено?

Чудили ли сте се някога защо в тоалетните на всички самолети все още има пепелници, при положение, че пушенето на борда е забранено от всяка авиокомпания? 

В миналото, пушенето по време на полет, е било позволено. Интересното е обаче, че международната забрана важи от доста години, но все още има пепелници в тоалетните. 

Първите, които забраняват пушенето на борда, през 80-те години на миналия век, са американските авиокомпании. До края на 1990 г. година то вече е забранено категорично във всички самолети, а от 2000 г. забраната вече е международна. Това не е чак толкова дълъг период, но все пак са минали 18 години, а все още има пепелници на борда.

Ежедневно милиони пътници летят със самолетите и много от тях за запалени пушачи, което е голям проблем, най-вече за многочасовите презокеански полети. Факт е, че забраната за пушене в самолета е категорична, а глобите за нарушаването ѝ са много солени. Дори това обаче не винаги спира някои заклети пушачи.

Авиокомпаниите, от своя страна, са пределно наясно с този фактор, затова и до ден днешен пепелниците остават на борда, дори на най-новите самолети. Ако нарушаващите закона пушат, поне да го правят безопасно и да хвърлят цигарите си в пепелник.

За забраната за пушене на борда пък има много конкретна причина. През 1973 г. се осъществява полет от Рио Де Жанейро до Париж. Внезапно обаче цялата кабинка на тоалетната се пълни с дим, който започва да се стели на борда. Пилотът на полета е бил принуден да извърши аварийно кацане, което обаче не преминава добре и всички 123 души на самолета загиват. Причината за това е неизгасена цигара, която подпалва кофата на тоалетната.

Затова и до ден днешен, при все забраната, пепелниците са задължително изискване за всеки самолет. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин