Защо изпитваме умора след полет? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо изпитваме умора след полет?
Автор: Peika.bg
Защо изпитваме умора след полет?

Всички, които пътуват със самолет (особено тези, които го правят по-често) са забелязали, че прескачането на няколко часови зони винаги носи със себе си джетлаг.

То е онова неприятно усещане на умора, която наподобява на махмурлук. Според учени, направили проучване по темата, причината за това чувство е, че всеки един орган в нашето тяло работи по свой собствен часовник. Мозъкът пък е този, който координира функциите им, но в случаи като този – с променлив успех.

Така всъщност след полет някои органи се адаптират към часовата разлика по-бързо отколкото други и това води до чувството на умора след полет. Тя, от своя страна, отминава по различно време. Добрият сън, във вечерта след летене на дълга дистанция, не е достатъчен джетлагът да си отиде на следващата сутрин.

Учени правят опит с мишки, от който стигат до заключението че „часовниците“ на органите в телата им могат да бъдат манипулирани
чрез блокиране на адреналните жлези. При провеждането на експеримента животните се настроили към новите светлинни условия много по-бързо от обикновено. Въпреки получените резултати обаче, учените не бързат да пускат на пазара медикаментa, който използвали по време на експеримента, тъй като страничните му ефекти все още не са известни.

Освен това 
намесата в телесните цикли може да се окаже далеч по-вредна за пътешествениците от примиряването с неприятната умора след полет.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин