Защо мароканците ядат толкова много охлюви - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо мароканците ядат толкова много охлюви
Автор: Мая Ковачева
Защо мароканците ядат толкова много охлюви

В Маракеш охлюви се продават на улични сергии и се радват на сериозен интерес сред мароканците. И затова си има много сериозна причина.

Едва ли има по-екзотично място за един европеец от пазара в Маракеш, Мароко. През деня под жарещото африканско слънце огромният площад е пуст и самотен. Тук-там може да видите лениво усмихващите се укротители на змии, полегнали под ръчно направена тента, или изцяло покрити в черно и синьо жени, готови да изрисуват ръцете ви с къна.

Дори и в най-жежкия ден обаче през площада профучават малки скутерчета. Човек трябва да е изключително внимателен, защото дори за миг да се разсее, може да го връхлети едно от тези малки, но много опасни моторчета. Едва след залез слънце площадът на Маракеш се събужда за живот. Ако сте свикнали да си лягате в 22 часа, това място не е за вас. Животът там започва вечер и продължава до малките часове на другия ден. Обяснението е просто – денем човек просто не може да издържи на жаркото слънце в „червения” град. Има дни, когато термометърът удря 50 °С.

Разхождайки се сред десетките сергии, които предлагат най-разнообразни ястия, павилиончетата за прясно изцедени сокове, змиеукротители, скачащи маймунки, мъже, които се опитват да „уловят” бутилка с въдица, ще се натъкнете и на продавачите на охлюви. В големи казани бълбука вряща вода пълна с току-що сварени охлюви. Ако живеехме във Франция, това едва ли ще ни направи впечатление, но по нашите балкански ширини охлювите не са толкова обичано и често срещано предястие. За мароканците обаче това е истинска кулинарна любов. Можете да видите мъже и жени на всякаква възраст насядали на високи табуретки около сергията с удоволствие да хапват охлювите. Цената на една паничка е символична – много по-малко, отколкото за половин литър изцеден фреш.

За няколко сантима – по-малко от 1 марокански дирхам, получавате купичка, пълна с охлюви, и самостоятелна клечка за зъби (1 марокански дирхам е по-малко от 20 стотинки). Процедурата е проста – с клечката за зъби изваждате сварения охлюв и го изяждате. По-големите любители на тази екзотична наслада изпиват и останалата в черупката вода.

Ако се чудите откъде тази любов на мароканците към охлювите, ще ви кажа – те се считат за един от най-добрите и бързодействащи афродизиаци. Някои жени дори насърчават мъжете си да хапват по две, дори три купички, „за да им се сгрее кръвта”. Внушение или реалност, но наистина действа. Ако преодолееш първоначалното си изумление и погнуса, охлювите не са чак толкова неприятни на вкус. (Все пак в някои страни като Франция и Англия ги считат за деликатес). Подходящо приготвени може би дори ще са вкусни. Сварени биха минали по-скоро за блудкави за балканските ни предпочитания.

Ако се спрете за няколко минути и погледате отстрани тези сергии, ще останете изумени колко добре върви бизнесът с охлюви. Само за 2-3 минути клиентът приключва с купичката си и отстъпва мястото си на друг. А чакащи около сергиите колкото щеш. Използваната купичка се изплаква в по-малък казан с чиста вода и в нея се сипва следващата порция охлюви... за някой друг любител на екзотични вкусове или срамежлив, мургав младеж, който иска да се представи пред съпругата си по-добре в леглото...

Вече ви се ходи в Мароко? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мароко! 

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин