Защо не пада кулата в Пиза? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо не пада кулата в Пиза?
Автор: Peika.bg
Защо не пада кулата в Пиза?

Една от най-известните и нетипични забележителности в света се намира в италианския град Пиза и прави името му популярно по цял свят.

Да, точно така, става въпрос за Наклонената кула. Тя представлява камбанария, която е част от религиозен комплекс, построен през Средновековието, когато градът е важно търговско пристанище.

Причината, поради която кулата е наклонена, не е особено впечатляваща – слаба земна основа и недостатъчно добро изграждане на основите на кулата. Точно това довело до нейното накланяне на север малко след началото на строежа ѝ и това води до преустановяването на градежа ѝ за близо 100 години. След подновяването му посоката на наклона се променя към юг, като отклонението от основата е повече от 5 м.

Добре, разбрахме от какво е наклона, но защо все още не е паднала? Учени са категорични, че според законите на физиката, това отдавна е трябвало да е факт. Въпреки това обаче кулата си се извисява наклонена на Площада на чудесата, в което може би се крие част от причината

Все пак логично е да се помисли, че в даден момент символът на Пиза ще се предаде пред силата на гравитацията. Затова през 2007 г. е осъществен проект на стойност 20 млн. долара, който изправя постройката до положението, в което е била през 1838 г.

Тази своеобразна
поправка“ е от особена важност, защото опасността кулата да се срути води до временна забрана на туристите да я посещават. Въпреки изправянето на тежащата 14 500 т кула, се допускат само малки групи. Това обаче не пречи на много повече посетители да я разглеждат отвън и да си направят снимка за спомен.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин