Защо се продава остров край Големия бариерен риф? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо се продава остров край Големия бариерен риф?
Автор: Peika.bg
Защо се продава остров край Големия бариерен риф?

Ето още нещо интересно – продава се живописният остров Дънк край Големия бариерен риф.

Той има собствена самолетна писта, електроснабдяване и система за пречистване на води. Единственото, което му липсва е някогашната курортна база от вили с общо 160 стаи, която беше разрушена от циклон през 2011 г.

Бедствието съвпада със сериозни затруднения за туристическия бизнес в региона. Така че вместо да възстановяват и реновират хотела, собствениците му запазват парите от застраховката и решават сами да се наслаждават на Дънк. Това го превръща в своеобразен частен остров за отдих, който сега се продава, а началната цена е около 12 млн. евро.

Собствениците му се надяват, че новият купувач ще може да възкреси някогашния успешен бизнес. Островът е едно от множеството туристически кътчета, които са изпаднали в разруха заради силните циклони и нарастващата конкуренция в региона. Колкото повече страдат инвестициите, толкова повече островни хотели биват съсипани.

Разрухата, която циклоните са причинили, не се изчерпва само с материалните щети. Справянето с унищоженията след природните бедствия може да провали туристическия бизнес, точно когато той отново набира сила. Това влияе на възприятието за бранша, което често действа по-катастрофално от самите физически разрушения. Много от туристите избягват региона заради опасения, че е неприятен или небезопасен.

Състоянието на самия риф също е във фокуса на внимание. Заплахата от климатични промени и повишаващите се температури на морската вода след масово избеляване на коралите предизвикаха опасения за бъдещето му.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин