Защо украсяваме за Коледа? Научете историята! - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо украсяваме за Коледа? Научете историята!
Автор: Peika.bg
Защо украсяваме за Коледа? Научете историята!
Снимка: pexels

От връв за пуканки до многоцветни коледни светлини и чорап от вашето детство, изглежда, че сме украсявали за коледния сезон от цяла вечност. Но защо украсяваме за Коледа? Тези традиции за декориране са толкова обвързани с това как очакваме да изглеждат зимните празници, че дори тези, които не празнуват Коледа, може да имат венец на вратата си или дърво на прозореца си. 

За разлика от някои мистерии на Вселената обаче, защо украсяваме за Коледа и традициите, които сме спазили, е въпрос, който всъщност може да бъде отговорен.

Коледна украса, която се включва в хубавия списък всяка година

Много хора смятат декорирането за съществена част от подготовката за празниците. Ако попадате в този лагер, може да направите контролен списък с всички декорации, които трябва да поставите, и тези, които трябва да вземете от магазина за домашни стоки, преди да настъпи 1 декември. Или може да сте от типа, който не дава всичко от себе си, увивайки низ от коледни лампички около високата лампа във всекидневната си и свършвайки. Колкото и да е смешно, ние не задаваме въпроса защо светлини със сълзи, гирлянди от дъгласова ела и чорапи, които са твърде големи за крака на човек, се спускат в нашите квартали всеки декември. И все пак има причини, поради които украсяваме по начина, по който го правим, и това са само няколко.

Защо украсяваме с коледни венци

Венците съществуват от древността, но е по-вероятно да намерите такъв на главата на Юлий Цезар, отколкото на нечия входна врата, с изключение на времената на жътва, когато венците са предназначени да донесат щедрост, с която боговете биха се гордели. С течение на времето сплитането на различни растения заедно в кръг, като вечнозелено, бор и падуб, придоби собствено духовно значение. Приети от християнската общност, коледните венци придобиха своя собствена символика - бор и благун за вечен живот, вечнозелени растения за оцеляване през трудностите и ядки или борови шишарки за прераждане.

Разбира се, хитрите кралици на интернет, въоръжени с машини Cricut и пистолети за горещо лепило, създадоха пазар за занаятчийски венци, които са толкова популярни днес. Посетете всеки магазин за домашни стоки около празниците и ще намерите венци, направени от всякакви уникални материали, като пълнени джинджифилови бисквити, звънчета и много други.

Коледните чорапи и техните исторически корени

Коледните чорапи произлизат от народна приказка, в която Свети Никола спасява безпарично семейство без перспективи за брак и жалка зестра, като напълва със злато техните чорапи за сушене, забодени над камината. Но съвременните приложения на тази приказка не започват в Съединените щати до средата на 19 век. Дори известното стихотворение „ Нощта преди Коледа “ споменава два пъти чорапите.

Интересното е, че множество други илюстрации и книги през 1860-те показват хора, които използват чорапи по време на празници . Но тези ранни и разпръснати употреби на чорапи за празника се забавиха, когато популярността на коледната елха намаля. Имаме еластичните, масово пуснати на пазара чорапи на Smith Stocking Co. в началото на века, за да благодарим за традицията на камината, която имаме днес.

Украсяване на коледни елхи от 1800 г

Въпреки че има много спекулации за това откъде точно произлиза идеята за коледната елха, тя вероятно се корени в средновековните германски практики. Преди хората да имат способността (или наистина да имат интерес) да забият живо дърво в домовете си, германците украсяваха външните дървета с местни стоки, сърми, меденки и плодове и изпълняваха религиозни пиеси около дърветата по време на празниците.

Подобно на много от прекрасните традиции, които американците наричат ​​свои, германските имигранти донесоха коледната елха в Щатите през 19 век и с течение на времето все повече и повече общности възприеха практиката. И все пак кралица Виктория и нейното невъзможно за избягване влияние доведоха до това хората да оставят подаръци под елхата; илюстрация на нейното семейство, оставящо подаръци под техните, беше публикувана в масово популярно дамско списание.

Така че украсяването на дръвчетата всъщност е една от най-старите естетически коледни традиции в света. С течение на времето масовият маркетинг превзе бизнеса с орнаменти и хората се отклониха от народните домашно приготвени декорации към блестящите стъклени топки, които мнозина познават и обичат. От антични орнаменти до защитени от деца пластмасови, следващия път, когато отидете да окачите някои на дървото си, отделете секунда, за да помислите колко хора преди вас са правили същото нещо преди стотици години.

Как започнаха традициите за коледно осветление

Заслепявали ли сте безсрамно съседите си години наред със стотиците фута коледни светлини, с които украсявате къщата си отвън? Всъщност не сте сами, ако имате мания за светлини, свещи и запалени цепеници по време на зимните празници. Преди сложните орнаменти на двора и светещите декорации на Мразения снежен човек да станат нещо, хората се придържаха към много по-проста традиция – бъдника. Но докато свещите и цепениците от камината не бяха достатъчни, за да събудят нечие въображение, електрическата крушка на Едисън през 1880 г. беше абсолютно такава.

Само две години след дебюта на крушката на Едисон, Едуард Джонсън създава низ от червени, бели и сини крушки и ги навива около дърво, за да покаже първото изкуствено осветено коледно дърво в историята. Но американците наистина не запалиха искрата си за светлините на коледната елха , докато не бяха добавени към Белия дом през 1895 г. Днес имаме Електрическата компания на Националната асоциация на производителите на облекла, за да благодарим за безопасните за елхите коледни светлини, които нашите баби и дядовци и родители използвани през целия си живот.

Днес хората използват коледни светлини (или „приказни“ светлини) през цялата година и дори правят специални цветови схеми за всички видове празници. И все пак, иронията не е загубена за нас, че упоритата работа на всички през десетилетията, за да предпазят дърветата от запалване поради открит пламък, наистина е била напразно - тъй като те все още издишат в дим всеки сезон.

Персонализирайте вашата Коледа, една по една украса

В свят, в който хората се фокусират върху това да подаряват по-малко и да правят повече, украсата за Коледа е опора на празниците, които хората все още очакват с нетърпение. Сега, след като знаете малко повече за това защо украсяваме за Коледа, можете да вземете любимите си декорации и да се потопите в духа на сезона, с малко повече знания тази година.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин