Зима с 6 романтични бягства на няколко часа път - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зима с 6 романтични бягства на няколко часа път
Автор: Мария Ангелова

Не е нужно да отидете на другия край на света, за да почувствате истинска романтика и уединение през зимата. Само на няколко часа път с кола или автобус от България местата, които сме свикнали да посещаваме през лятото, могат да се превърнат в идеалните романтични зимни бягства. Извън сезона те са по-евтини, имат много по-малко туристи и можете да се изненадате колко различно изглеждат със сняг. Посетете ги за уикенда или за Свети Валентин.

Истанбул

Може би пазаренето на Капалъ чаршия, постоянните подвиквания от продавачите „Еейй, комши!“ и плътните тълпи по истанбулските улици не се вписват в представата ви за романтика. А какво ще кажете за малко бягство само на час път оттам - Принцовите острови. Четири от деветте са обитаеми и до тях се движи редовен ферибот. На островите няма автомобилно движение, търговците нямат желание да се пазарят за каквото и да било, а по крайбрежието можете да мернете от онези моряци, за които вероятно сте си мислели, че вече не съществуват – бавно пушещи лула, мятащи мрежи от лодките си. На островите има симпатични хотелчета, в които да отседнете.

Букурещ

Неслучайно в миналото го наричат Малкия Париж на Балканите. Въпреки че днес наред със сградите в ренесансов и бароков стил се издигат и соцблоковете, които и ние си знаем, румънската столица ще ви очарова с уютните си паркчета и 12-те моста над река Дъмбовица. И като си говорим за романтика – какво по-подходящо от вечеря в заведение на брега на някое от многобройните езера в северната част на Букурещ? Изберете между Флореаска (Floreasca), Теи (Tei), Колентина (Colentina) и Херъстръу (Herăstrău). Освен това в центъра на града има малко изкуствено езеро – Чишмиджиу (Cișmigiu), което се намира в едноименните градини.

Мостар

Това е един от най-романтичните градове в Босна и Херцеговина. Прочутият каменен мост от XVI век, който дава и името на града, е разрушен по време на военните действия през 1993 г., след което е възстановен. Разходете се из стария град, в който се вплитат елементи от Средиземноморието, ислямската култура, западноевропейското влияние... Сякаш след всеки завой попадате на ново място. Накрая седнете в едно от кафенетата с възхитителна гледка към моста.

Любляна

В словенската столица ще се почувствате като в приказка. Прескачайте от бряг на бряг над река Любляница, над която се протягат няколко моста, всеки уникален по своему. Освен Драконовия мост с четирите си зелени дракона, минете и по Тройния мост, и по Месарския мост, където има любопитни скулптури, сякаш току-що излезли от месарския магазин. Това е и мостът, на чиито железни перила влюбените заключват катинарче с имената си, вричайки се във вечна любов.

Охрид

Средновековно градче и бляскавите води на езерото – Охрид е най-романтичната дестинация в Македония. Дори и през февруари водата на Охридското езеро не замръзва и можете да се насладите на плискащите се в брега вълни. Разходете се по калдъръмените улички и се отбийте в древните църкви.

Драма/Фалакро

И накрая малко сняг в истинското му (ски и сноуборд) предназначение. Свикнали сме да свързваме Гърция с море и плажове. А уютна хижа на над 2000 м надморска височина и 20 писти с различна сложност – и това не звучи зле, нали? На 45 км от град Драма, съвсем близо до българската граница, се намира ски курортът Фалакро в едноименната планина, известна и като Боздаг. От най-високата хижа при ясно време се виждат Западните Родопи, Егейско море и планината Олимп. Има още две хижи в долната част на пистите. 

Всеки ден е любов!

И вие ли сте от тези хора, които смятат, че не е нужно за любовта да има специален ден? Ако е така, присъединете се към инициативата на нашите партньори Jenite.bg, които казват: "Всеки ден е любов!". Изпратете своя снимка на красив момент от деня си и можете да спечелите страхотни награди!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин