Зимна почивка в топлите страни, но къде? - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зимна почивка в топлите страни, но къде?
Автор: Александра Любова
Зимна почивка в топлите страни, но къде?

Понякога ни се иска да нахлузим ръкавици, шапка, шал, зимно яке и ботуши и да се гмурнем в щипещия зимен студ, да усетим свежестта, руменината на бузите и нослето и да се радваме като деца на снежинките, които правят пируети около нас.

Има огромен чар и уют в студеното време. Топлият чай, разпалената камина, книгата, която отдавна искаме да прочетем, идващите празници... Но понякога ни се иска поне за малко да се отърсим от студеното време, което в България за добро или лошо продължава с месеци, и да се пренесем на някое екзотично и горещо място. Там да си припомним летните емоции, да хвърлим всички дебели дрехи, да облечем банските и да се насладим на парещите лъчи, плажовете и всичко, което лятото си е взело, когато си е тръгнало от нас.

Сега ще ви дадем някои предложения за това къде да отидете ако искате да избягате за малко от зимата и да се пренесете в летен рай.

1. Остров Пукет, Тайланд

Зимна почивка в топлите страни, но къде?

Има защо да наричат Тайланд "страната на усмивките". Още щом се докоснете до тази необикновена земя, ще откриете нещо съвсем различно и примамливо. Ще се потопите в магичната атмосфера от храмове, плажове, които галят окото и съзнанието, разнообразие от растителен и животински свят, древни столици, острови и какво ли още не...

Зимна почивка в топлите страни, но къде?

Има едно райско кътче в Тайланд, което се нарича остров Пукет. Топло, екзотично и пълно с всякакъв вид забавления. 

Какво да видите:

- Заливите на Карон и Ката Пукет - Жителите на остров Пукет все още наричат това място Ката Вюпойнт (Kata Viewpoint), а тайландското му име е Ко Сам Хаад (Kho Sam Haad) – хълмът на трите залива. Гледката, която се разкрива към трите залива - Ката Ной (Kata Noi), Ката Яй (Kata Yai) и Карон (Karon) е великолепна и носи в себе си магията на кристално синьото море, белите пясъчни плажове, силует на остров в далечината, обраслите в зеленина хълмове. Накъдето и да погледнете ще откривате красота, зеленина и ще ви изпълни усещането за свобода.

Нос Промптеп - Той се нарежда на челни позиции и е едно от най-сниманите места на остров Пукет. Ще видите много хора, които идват да наблюдават залеза от върха. Не са малко и тези, които пристигат през деня на това романтично място, от което се вижда синьо-зеленото море и силуетите на три близки острова. Други забележителности, които можете да откриете тук са музей, светилище, морски фар и скулптури на слонове. Вечерта може да останате да вечеряте в ресторанта и да се наслаждавате на шума на вълните.

- Лаем Синг Вюпойнт - Красива, голяма и удобна беседка с каменни пейки, кацнала на стръмна скала, от която пред очите ви се разкрива гледка към южната част на Пукет и плажа Лаем Синг. Едно страхотно място за почивка и наблюдаване на природните красоти на острова и на морето.

Големият Буда - Височината му е 45 метра, тежи 135 тона и е разположен на върха на хълмовете Накърд, между Чалонг и Ката. От него се разкрива 360 градусова, панорамна гледка, която си  заслужава всяка секунда съзерцание.

- Заливът Патонг - Първото нещо, с което най-точно може да бъде описан е зеленината. Освен това е пълен с модерни заведения, ресторанти, красиви хотели и всевъзможни атракции. Той е най-известният измежду всички морски курорти в Пукет. Заслужава си славата със своите красиви плажове и щур нощен живот. 

2. Бали, Индонезия

Зимна почивка в топлите страни, но къде?

 

Една от най-предпочитаните екзотични дестинации. Почти няма такъв човек, който да не си е и помислял за това място и да не е мечтал да го види с очите си и да прекара поне няколко дни на този невероятен тропически остров в Индийския океан. През годините той е успял да запази своята самобитност и по този начин привлича все повече и повече хора, като превръща престоя им в невероятно преживяване.

Зимна почивка в топлите страни, но къде?

Но като казвам самобитност не си мислете, че това изключва прекрасни хотелски комплекси и екзотични вили. Всеки посетител на острова ще се пренесе в страна на митове и легенди. Ще откриете, че сте се пренесли в едно райско кътче, което е запазило живописната си природа, а местните приемат щастието за начин на живот. Множеството храмове, окичени с цветя са неразделна част от атмосферата. Гостоприемството е ненадминато, а кухнята е разнообразна и предлага здравословна и апетитна храна. Забавленията на остров Бали са всевъзможни – от плажни спортове до какви ли не други емоции. Тук може да се насладите на трекове, балийски танци или да посетите национални паркове с екзотични животни. А може да си подарите изящни накити или прекрасни дърворезби.

Зимна почивка в топлите страни, но къде?

Какво да видите:

- Храмът Улун Дану Братан - разположението му е на ръба на езерото, но това може да се забележи, когато нивото на водата е нормално. При повишение и покачване се вижда сякаш храмът плува по повърхността на водата. От стотици години назад вярващите го посещават, за да почетат богинята на реките и езерата, а туристите просто се наслаждават на типичната за този район храмова архитектура, разкошните гледки към езерото и планината. Изгревите и залезите тук са великолепни.  

- Ферма за цибетки и кафето копи лувак - Бали е едно от основните места за производство на кафето от цибетка. Цибетките са изящни животинчета, приличащи на енот, които похапват от плодовете на различни видове кафе. В стомаха им външните обвивки на кафените зърна се преработват, а сърцевината им се изхвърля с изпражненията. Хората ги събират, промиват, изсушават, опичат и правят от тях прочутото кафе копи лувак. На посетителите на фермата се сервират за дегустация типични за региона чайове и кафета. По желание, и срещу заплащане, можете да пробвате и кафето от цибетка, приготвено по традиционен начин. Цената на този вид кафета е доста висока, затова ви препоръчваме първо да проверите.

- Оризовите тераси Тегалаланг - Едно впечатлятващо творение, което този път не природата е творила, а човекът. Представлява десетки зелени, оризови стъпала, които стават все по-тесни и по-тесни колкото по нависоко отивате. Тук можете да усетите пълната хармония, която цари.

- Гората на маймуните - Природен резерват и храмов комплекс, който е живото въплъщение на три хиндуистки принципа за постигане на духовно и физичеко благополучие. Посетителите на гората могат да се движат из нея свободно. На територията й има три хиндуистки храма, растат около 186 вида дървета и живеят 700 маймуни. Те са защитени, живеят спокойно, разхождат се където пожелаят и получават храната си от хората, които се грижат за гората. Мястото привлича туристи, но се използва и като естествена лаборатория за изследване социалните отношения на маймуните – помежду им и с хората. В него се опазват и редки растителни видове.

- Танах Лот – Построен на върха на малка скала, обградена отвсякъде с вода. Вълните се разбиват в скалата и я рушат вече стотици години. Затова, за да се запази храмът, през 1980 година, липсващите части от нея са заменени с изкуствени. До там може да се стигне само при отлива, когато се разкрива тясна пътечка. Гледката си заслужава, снимките също. 

Зимна почивка в топлите страни, но къде?

- Бесаки – Най-големият и важен храмов комплекс се намира в планината, близо до вулкана Агунг и се състои от 23 храма. Всички те са построени по една ос, така че обикаляйки от храм на храм да се стигне до върха. Боядисаните в бяло храмове са на бог Шива, червените са на Брахма, а черните – на Вишну. Балийците смятат, че мястото е свято и опазено от боговете, защото преди години, когато избухнал вулканът Агунг, стичащата лава заобиколила храма и той останал напокътнат.

3. Шри Ланка

Зимна почивка в топлите страни, но къде?

На тази благословена земя, любителите на природните и исторически забележителности ще се чувстват прекрасно. Освен с красиви плажове, се слави и с цели седем обекта, включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Зимна почивка в топлите страни, но къде?

Какво да видите:

- скалата Сигирия, наречена още “Лъвската скала” има постороен на върха й царски дворец. Счита се за осмото чудо на света.

- пещерният храм Дамбула, който се състои се от 5 изрисувани, пищно украсени пещери.

- древната столица Анурдахапура, която е свещена местност за будистите.

- храмът на зъба на Буда.

- форт Гале - най-добре запазената колониала крепост в Шри Ланка, която оцелява при земетресението и последвалото го цунами през 2004 година.

- горският резерват Синхараджа, чието име в превод означава “Царството на лъва” – чудесно място за наблюдение на слонове в естествената им среда.
 
Зимна почивка в топлите страни, но къде?

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин