Зингер – любимата книжарница на жителите на Санкт Петербург - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зингер – любимата книжарница на жителите на Санкт Петербург
Автор: Елена Исаева

В императорския град Санкт Петербург, на брега на р. Нева, на огромния булевард Невски проспект, се намира едно истинско книжно бижу.Книжарница Зингер или още Сингер е любимо място на руснаците. Самата сграда на този литературен свят е наистина впечатляваща. На върха ѝ има стъклен глобус, който придава една завършеност на цялото архитектирно чудо.

Книжарницата е на цели 3 етажа, като на първия етаж, освен книги се продават и различни сувенири на града – картички, магнити, ключодържатели и други. Вторият етаж е изцяло с книги, разделен на различни секции по жанрове. В тази книжарница могат да се открият книги освен на руски и на много други езици, като английски, немски, италиански, испански и дори гръцки. Тук душата на всеки запален читател и книголюбител ще изпита истински екстаз. Най-впечатляващото нещо в книжарница Зингер е, че на третия етаж има кафене и малка читалня. В кафенето се предлагат различни руски сладкиши, кафе, чай, фрешове и други. В малката читалня пък има богат набор от книги, които не е нужно да си купувате, ами може да заемете за малко и да четете. Тук разбира се може да четете каквото пожелаете – книга от самата читалня, книга закупена от книжарницата или книга, която си носите от вкъщи.

Зингер – любимата книжарница на жителите на Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева

Книжарница Зингер се намира точно срещу уникалната по размери и красота Казанска църква, или както казват руснаците Казански събор. От огромният прозорец на кафето и читалнята може да се насладите на това величие на архитектурата. Докато пиете, така любимото си кафе или четете интересна книга, може да вдигате поглед към тази величествена руска сграда. Снимките тук са изцяло разрешени, тъй като местните са свикнали на потока от туристи всяка година.

Зингер се намира на доста централно място в Санкт Петербург. От другата ѝ страна има станция на метрото, а освен Казанския събор, на 5 минути пеша, покрай река Нева, се намира и известната и шарена църква „Спас на крови“.

Зингер – любимата книжарница на жителите на Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева

Историята на книжарницата е доста интересна. Сегашният „Дом на книгата“ някога е бил офисна сграда на известната компания за шевни машини „Зингер“ или, както още се среща, „Сингер“. По времето на социализма става дом на книгите. Това е най-голямата книжарница в цял Санкт Петербург. Интересното тук, е че основателят на най-известната компания на шевни машини е Исак Сингер, който е син на немски емигранти и е роден в Ню Йорк. Важно е да се отбележи, че той не е изобретател на самата шевна машина, а е дал идеята за по олекотен нейн вариант, който по лесно може да се мести.

Ако сте запален читател, или да си го кажем направо – „книжен плъх“, то този „Дом на книгите“ ще стане и ваше любимо място и нищо чудно всеки ден от престоя си в града, да го посещавате. Тази книжарница е едно от тези малки градски места, които ще ви накарат да се влюбите в тях и да не искате да си тръгнете. И не се притеснявайте, тук никой няма да ви гледа с лошо око, че с часове стоите и разглеждате книгите. Това е един истински книжен рай.

Зингер – любимата книжарница на жителите на Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин