Златната ябълка – виж българския фолклор като анимация - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Златната ябълка – виж българския фолклор като анимация

Ако забъркате коктейл от български фолклор, фентъзи, анимация, екшън и хумор, ще се получи нещо шарено и свежо, каквото още не сме гледали.

Ще се получи „Златната ябълка“ - фентъзи анимационен сериал, вдъхновен от балканската митология.

Макар че действието се развива в екзотична фентъзи среда, сериалът разказва за съвременни проблеми. Една история, разказана чрез екшън, приключения, хумор, мистерия и малко романс. Преди дни беше пуснат първия трейлър на сериала, който си е поставил за цел да събере един милион гледания по света: 

За какво става дума: Духовете от Вулкан планина и хората от процъфтяващия град Хан са на ръба на война. Тъй като не вижда друг начин да помогне на родителите си, Вихра се измъква от града и поема към Кубер планина. Тя иска да намери златната ябълка и се надява, че чрез нея ще спаси дома си и ще възстанови древното примирие между хората и духовете. Влад, Бран и Тина се присъединяват към нея и макар че всеки се включва в приключението да търси ябълката по свои собствени причини, по пътя те откриват и научават много повече – за света и за себе си...

Ето какво разказа специално за Peika.bg Димитър Петров – арт директор на „Златната ябълка“:

Визитна картичка: Димитър Петров е на 26 години от град София. Когато не работи по “Златната ябълка”, обича да пътува из нови места или да ходи на планина.

39720

Идеята за фентъзи анимационен сериал със сюжети от българския фолклор се роди... преди 3 години, докато още работих за Cartoon Network.

Поредицата ще е успешна, защото... всички знаят какво са дракони и елфи, но никой не е виждал змейове и самодиви. Българският фолклор е необятен и страшно интересен, а това, което целим със “Златната ябълка”, е да комбинираме този необятен и непознат досега свят със съвременна анимация и готин сюжет.

Любимият ми герой от "Златната ябълка" е... Вулкан Змей и балканджиите, защото досега никога не сме виждали истински анимационен змей. Според нашия фолклор змейовете са персонификация на бурите и облаците – от техните коси и бради излизат мъглите и облаците, а когато се ядосат, хвърлят гръмотевици по враговете си. Чисто дизайнерски, това е страшно интересно! Балканджиите ги харесвам, защото са персонификация на това, което ни е запазило като народ. Всъщност, всичките герои от “Златната ябълка” са ми любими, но Вулкан Змей и балканджиите се открояват най-ярко в съзнанието ми.

39721

Лесно е да рисуваш по българския фолклор, защото... е едно огромно богатство и има страшно много интересни легенди, песни и митове, върху който да се стъпи като основа.

Трудно е да рисуваш по българския фолклор, защото... досега не е правен такъв проект, съответно всичко го измисляме почти от нулата. Но това е едно страхотно предизвикателство и ни дава невероятната възможност да създадем първите анимационни самодиви, змейове, кукери и всички онези фантастични същества, за които слушаме от малки, но още никой не е виждал.

Когато намерят златната ябълка, героите ще... трябва да вземат едно много важно и много трудно решение.

Българите не знаем за собствения си фолклор, че... поуките, философията и отношението към света, които показва, всъщност са изключително актуални и за съвременния свят.

Има нужда от такъв сериал, защото... самите ние, като народ, започваме да забаравяме какви сме били и какви можем да бъдем.

Нещо за сериала, което не съм споделял досега, е че... освен фолклор, за основа на сюжета са използвани и исторически събития от близката и средновековната история на България.

39722

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин