Зоокът Павликени: Една история за грижовност - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зоокът Павликени: Една история за грижовност
Автор: Мария Ангелова

Това, че Павликени днес има зоопарк, е щастлива съдба. Както повечето хубави неща.

По време на ловен излет през 1967 г. павликенският ловец Димитър Янков намира жива сърна, оплетена в мрежа за ловене на зайци. Отвежда я за лечение в Павликени, като я прибира в клетка зад градския парк, където по онова време е запуснато. Някак неусетно към нея добавят няколко пауна и кокошка с малки пилета, след това ловците донасят лисици, а от зоопарка в Ловеч подаряват вълци... и така се появява зоопаркът в Павликени (официално зоокът, но за местните хора си е зоопарк).

Малко по малко са построени удобни клетки за животните, а местните предприятия даряват строителни материали и безплатна храна. В следващите години зоокътът се сдобива с маймунки, двойка лъвове, лебеди, морски свинчета, лами. Днес в Павликени са събрани животни от 30 вида – мечки, вълци, маймуна - гвенон, муфлони, богато разнообразие от фазани, елен лопатар и др.

Животните бегълци

През годините някои от животните се оказвали по-хитри от пазачите си и успявали да излязат на свобода. Веднъж чак от площада на Павликени прибрали четири избягали вълка. Имало е и по-екстремни преживявания. Веднъж вратата на клетката на лъвовете не била затворена добре, лъвицата се възползвала и излязла на воля в двора на зоопарка. Друг път един от муфлоните потърсил свободата си. Пазачите успели да го настигнат чак към края на града.

Зоокътът днес

Пред входа на зоокъта има изкуствено езерце с формата на бъбрек (някога в него плавали лодки). Над езерцето има сводест мост, по който се минава на път към зоопарка. Вътре освен животни има детски кътове и пейки под дебели сенки.

Полезна информация: Зоокътът е отворен всеки ден от 8 до 19 часа. Входът е свободен, но на излизане можете да оставите дарение за животните. Ако влизате в град Павликени от София, на кръстовището след подлеза завийте надясно по бул. "3 март" и следвайте булеварда, докато стигнете до градския парк. Отбивката за Зоокъта се пада отдясно, има табела. GPS координатите на главния вход са: 43.232180, 25.311739.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин