(Грозното) патенце от Копенхаген - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
(Грозното) патенце от Копенхаген
Автор: Peika.bg

Когато дойде пролетта в Дания, майките патици започват да се клатушкат гордо из парковете на Копенхаген, следвани от своите малки патенца. Освен че е родината на Андерсеновата приказка за Грозното патенце, северната страна има и още една вълнуваща патешка история. Така че да не се чудите защо току пред вас изскачат плакати с патенца, дървени играчки патенца и всякакви подобни сувенирни патенца...

Една пролет през далечната 1959 г. се случила необикновена случка. Във Фредериксберг, предградие на Копенхаген, по време на най-оживените часове на деня, един полицай спрял движението, за да може майка патица с малките си патенца да пресече улицата необезпокоявана. Това било толкова необикновено и вълнуващо събитие, че всички датски вестници го отразили и публикували снимка на патиците.

Вдъхновен от случката датският дизайнер Ханс Бьолинг създава двойка патенца, които да напомнят за способността на датчаните да се радват на малките неща в живота и да оценяват и най-незначителното на вид добро. В галерията можете да видите прочутата снимка на полицая, както и един от известните плакати в чест на случката.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин