"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата
"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата

Знаете ли кой е първият български Черноморски курорт?

Ще ви подскажем! Разположен е на 8 км северно от град Варна, сред забележително красива природна местност. Теренът му представлява естествена тераса над морето с височина около 10 - 15 м. Целият комплекс е покрит с многогодишна широколистна гора, която достига почти до брега. Плажната ивица е с дължина повече от 3 км. Досетихте ли се? Това е курортът "Св. Св. Константин и Елена". Той разполага с 55 хотела и база от над 9 000 легла.

Историята на най-стария Черноморски курорт у нас започва от манастира "Св. св. Константин и Елена". Предполага се, че някогашната голяма монашеска обител съществува от 18-ти век. Днес от нея е останала само църквата. До средата на 20-ти век, в нея се е пазела чудотворна икона на Св.Св Константин и Елена. 

Манастирът е единственият на Балканите, в който се съхраняват Свети Мощи на Свети великомъченик Валентин от град Терни Италия. В него се намира и единственото аязмо със светена вода, която извира естествено под Светия Престол в олтара на храма. Там се води и летописна книга с чудеса за излекувани болни хора, които са около четиридесет случая само за две години.

"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата
Снимка: visit.varna.bg


По време на руско-турската война /1828-1929 г/, изграденият в гъста гора манастир е разрушен. Няколко години по-късно, двама йеромонаси - Теодосий и Агапий Кантарджиеви, започват неговото възнобновяване. С помощта на местното население, успяват да превърнат част от непроходната гора в обработваема земя, която е дарена на манастира. 

След смъртта на двамата братя, техен заместник станал Константин Дъновски. Той бил известен с това, че е извършил първото богослужение в църквата "Св.Архангел Михаил". Въпреки че манастирът бил под ведомството на Гръцката патриаршия, богослуженията се извършвали на черковнославянски език. След създаването на Българската екзархия, манастирът и прилежащите му земи са присвоени от Варненска гръцка община. През 1897 г. те били предадени на Варненска градска община. Още същата година, тя започва постепенно застрояване на местността около манастира, давайки основите на курорта "Св.Св. Константин и Елена"!

 

"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата
Снимка: visit.varna.bg

Любопитно е, че в курорта е открита първата гроздолечебна станция. Такива възникват в Европа още в средата на 19-ти век, но в България това е новост. Гроздето оказва благоприятното въздействие при белодробни, бъбречни, чернодробни заболявания, болести на обмяната на веществата, особено при подагра. Ефектът от гроздолечението се усилва значително при наличието на морски климат. Освен в лечебен аспект плодът може да се прилага и профилактично като част от здравословното хранене и здравословния начин на живот.

В началото на 30-те години на миналия век идеята за съчетаване на морелечението с гроздолечението вече е узряла. Тогава започва строежът на първата почивна и гроздолечебна станция в морското летовище Св. Константин. Тя разполага със 140 стаи с изглед към морето. Разположена е в разкошна зеленина, в близост до прекрасна плажна ивица. В началото летовниците най-често са били българи, чехи и поляци.

"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата


Важно е да отбележим, че гроздолечението се прилага по лекарско предписание. Започва се с половин килограм грозде първите дни, за да се стигне до 2 - 3 кг във втората и третата седмица. При изпращането на летовниците се поднася пакет грозде и приятен спомен от летовището Св. Константин.

Гроздолечебницата просъществува до Втората световна война. В момента има разработена програма, наречена морелечение и гроздолечение, която да се предлага в хотелите като елемент на здравословното хранене и начин на живот. Освен това нашето българско грозде има значително по-ценни качества в сравнение с вносните сортове. 

В последните години науката откри извънредно ценни профилактично-възстановителни съставки в гроздето, което предизвика бум в тяхното приложение в курортите на Европа. От семките на гроздето се получава гроздово масло, което е бедно на холестерин и по своите предпазно-хранителни качества превишава зехтина. Червеното грозде е богато на кварцетин, който е противораково средство, потискащо злокачествените клетки, преди да са се образували тумори. То съдържа и биофлавоноиди, проантоцианидини, антиоксиданти. 

"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата

Днес курортният комплекс е предпочитан, не само заради прекрасните плажове, но и заради минералната вода. Тя извира от 7 минерални извора, които нямат аналог в Европа. Те са калциево-магнезиеви, слабоминерализирани и извират от дълбочина от 1800 до 2050 метра под земята с общ дебит 175 л/сек. Един от изворите се влива директно в морето и е топъл, което го прави доста посещаван почти целогодишно. Температурата на водата е между 40 и 60 градуса.

Много туристи идват тук, защото водата лекува сърдечно-съдови заболявания, а в комбинация с климата въздействието й става още по-силно. Много добре се повлияват и заболявания на ендокринната система - диабет, затлъстяване, подагра и др., заболявания на опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система. Курортът е известен също като най-подходящото място за възстановяване и рехабилитация. През летните месеци пък се лекуват много заболявания на горните дихателни пътища и някои хронични кожни инфекции като псориазис, за който все още в медицината лек няма. Комбинацията на минералната вода и климата оказва благоприятно влияние върху цялостното състояние на организма, укрепва имунитета и помага за редуциране на стреса и преумора.

 

"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата
Снимка: visit.varna.bg

К.К. „Св. св. Константин и Елена" разполага с богато многообразие от балнео, спа и медицински центрове, които могат да задоволят все по-нарастващите изисквания на загрижени за своето здраве хора. Мощните естествени природни фактори  като: климат, ултравиолетова радиация, вода богата на соли и микроелементи, водорасли, лечебна кал могат да даряват здраве и красота  през цялата година. Това уникално съчетание гарантира дълготрайни резултати във възстановяването и превенцията на човешкото здраве.

"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата

Освен с възможностите за здравен туризъм, "Св. Св. Константин и Елена" впечатлява с финия си пясък и мек климат. Плажовете са открити от месец май до октомври и предлагат различни възможности за развлечения като: водни ски, сърф, джетове, слънчеви бани и приятни разходки. В курорта има още: тенис кортове, детски площадки, футболно игрище, открити и закрити минерални басейни и яхтени пристанища. 

Баровете, ресторантите и клубовете на някои от хотелите, разпръснати по плажа и из целия курорт, предлагат разнообразие от национални ястия и кулинарни деликатеси за всеки вкус. Уникалното съчетание на парка, златните плажове и минералните извори в к.к. "Св. Св. Константин и Елена", ви дава възможност да се насладите на една незабравима почивка и да се заредите с настроение!

"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата
Снимка: http://visit.varna.bg

Близо 110 годишният курорт е отлична дестинация за ефективно лечение, отдих и възстановяване, за което допринасят добре изградената материална база и услугите на европейско ниво!

"Св. Св. Константин и Елена" - лековитата сила на водата
Снимка: visit.varna.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин