Село Лещен – където времето никак не бърза - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Лещен – където времето никак не бърза
Автор: Мария Ангелова

Времето е поседнало на старите каменни огради на къщите в Лещен и никак, ама никак не бърза. Подпира се на покривите с каменни плочи, играе си на криеница по кривите улички и наднича иззад прозорците със спуснати завеси.

Ако сте били в Лещен през пролетта, може би сте си въобразили, че това е най-добрият сезон да видите селото. Но ако дойдете и през есента, ще знаете, че някак си е наложително да се връщате тук всеки следващ сезон.

Тишината

И все същата упоителна тишина. Особено ако имате възможност да дойдете в делничен ден.

Лещен не е за всеки. За да го харесате, трябва да сте от любителите на спокойствието, историята, или пък да сте запалени фотограф или архитект, който ще оцени реставрираните старинни къщи, запазили духа на Възраждането.

Какво има в Лещен

Всичко, от което ще имате нужда на това място – кръчма, кметство, арт галерия и гледка към Пирин.

Глинената къща

Не пропускайте да надзърнете и в Глинената къща в селото, известна още като „Къщата на Флинтстоун”. Тя е построена през 2005 г. от изцяло екологични материали като глина, слама и дърво, а интериорът ви връща директно в каменната ера. Намира се в единия край на Лещен с гледка към цялото село и склоновете на Родопите. В къщата може да се отсяда.

Полезна информация: Лещен се намира на около 200 км от София, на 170 от Пловдив. Много от къщите се предлагат под наем, така че има къде да отседнете в селото.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин