Село Маджаре - почивка сред тишината - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Маджаре - почивка сред тишината
Автор: Кристина Кацарска
Село Маджаре - почивка сред тишината

Сгушено в полите на Рила, село Маджаре ви очаква, за да ви осигури една незабравима ваканция. Обградено от вечнозелени иглолистни гори и пресичано от искърския приток Черни Искър, селото ще ви зарадва с многобройни възможности за горски излети, за къмпинг и лагерни огньове. То е второто по височина планинско село в България и с близостта си до няколко ски курорта ще ви осигури разнообразие и през зимните почивни дни. Населението му наброява едва 300 души, така че ако търсите покой и бягство от тълпите на големите градове, това е правилното място. А ето и 5 предложения за кратки пътешествия по време на престоя ви в Маджаре.

Бели Искър (5 км). Няма начин разходката по седемте мостчета на Екопътеката край село Бели Искър да не ви очарова. На границата с Национален парк Рила, в това райско кътче ще сте заобиколени от многобройни видове горски цветя, планински гъби, пъстроцветни птици. Това е и мястото, където може да се натъкнете на, за съжаление, застрашените от изчезване дива коза и скален орел. По време на целия ви поход (около два часа и половина) около вас ще се разкриват неземни гледки – в небесата ще се издигат високи върхове, а погледнете ли надолу, ще изтръпнете от простиращите се под вас пропасти и криволичещи води на река Бели Искър.

Боровец (20 км). Безкрайни писти и черни пътища, летящи скиори и сноубордисти... Ако цяла година с нетърпение сте очаквали началото на зимния сезон, за да се спуснете по величествените склонове на този курорт, но не ви се иска да отсядате в хотели, село Маджаре ви очаква. Ще получите уютна обстановка и домашно приготвени ястия. По пътя към Боровец ще минавате покрай приказни вечнозелени борове, отрупани със сняг, а може и да се натъкнете на някой див заек или лисица.

Мальовица (15 км). Още една алтернатива да се отдадете на страстта си към зимните спортове, но не само. Освен със зашеметяващите си писти, Мальовица е известна и като символ на българския алпинизъм и планинарство. Тук ще намерите най-добрите условия за високопланинско скално катерене в цяла България, най-високите алпийски стени, най-трудните скални маршрути. А близкото село Маджаре е идеалното място за отмора след екстремните преживявания. Ако сте в този район, не пропускайте да посетите и високопланинския циркус Страшното езеро.

Говедарци (2 км). По време на престоя си в Маджаре непременно се разходете и до съседното село Говедарци. В околността ще откриете запазени исторически паметници - църкви, манастир и параклиси, които ще ви очароват със своите мистичност и старинност. А в близката местност Надарица се намират останките на древно селище още от времето на Римската империя. Край Говедарци ви очакват и вълнуващи ски писти, които ще ви разнообразят от обичайните ски курорти. Това е и място с традиции. Попаднете ли тук на подходящата дата, ще станете свидетели на новогодишните празнични тържества и дълги хора, на наддаването за кръста на Йордановден, на къпането на моми и момци в ледените речни води на Ивановден или на конните състезания за Тодоровден.

Самоков (11 км). Ако по време на почивката си в село Маджаре забленувате за градска обстановка, Самоков е най-близката дестинация. Но и в този сравнително малък град ще съхраните спокойствието на своята ваканция. Можете просто да се разходите и запасите с провизии (все пак Маджаре не изобилства от магазини) или истински да опознаете Самоков. В нашата статия 10 причини да видите Самоков ще разберете, че посещението ви наистина ще си струва.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин