В Ковачевица като на филм - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
В Ковачевица като на филм
Автор: Даниела Карастойкова

В родопското село Ковачевица се чувствате сякаш участвате в „Мера според мера” или в „Мъжки времена”. Всъщност тези два филма са снимани именно тук, но и днес жителите на селото продължават да живеят в същите каменни къщи с дувари и покриви от плоски каменни плочи. Също като покривите на старите къщи в северната част на Гърция.

Над тесните калдъръмени улици са надвиснали чардаците и еркерите на двуетажните и триетажните къщи, характерни за довъзрожденския период. Стаите са с огнища, с килери, със запазени пещи, които не са бутафория, а се използват по предназначение. Най-хубавото от всичко е, че такива са и хотелите в селото - приемат гости целогодишно и, вярвате или не, необходима е предварителна резервация.

Ковачевица се намира в югозападния дял на Родопите, на 24 км от Гоце Делчев. Създадена е в началото на 17-ти век от българи, бягащи от насилствено помохамеданчване, като днешните махали на селото съответстват на отделните родове или на родните места, откъдето са дошли бежанците. Според преданията, името на селото идва от вдовицата на местния ковач Марко, която наричали Ковачевица и която продължила да развива занаята заедно с челядта си. Така изразът „Отиваме при Ковачевица” постепенно придобил друг смисъл и обединил в едно всичките махали.

През турско време, тук често отсядали комити и водачи на ВМРО. Говори се, че под Ковачевица имало прокопан тунел, който свързвал двете най-отдалечени махали и по който четите безпрепятствено се измъквали. Намиращо се на границата между Княжество България и Източна Румелия, селото е освободено чак през 1912 г., като дотогава революционната дейност на непокорните му жители ври и кипи на пълни обороти. Точно тук е минавал най-важният канал за снабдяване с оръжие на Неврокопско, Драмско и Серско. По-късно 28 ковачевлии загиват в Междусъюзническата и Първата световна и война. Тези и още много интересни факти от историята на обявеното през 1977 г. за архитектурен резерват село, ще ви разкажат в местното училище „Йордже Димитров”.

Когато се наситите да гледате сградите, можете да се спуснете по поречието на река Канина (Кървавата река), да видите Синия вир (на около час път пеша) или да се разходите из боровите и буковите гори наоколо. За множеството еднакви по размер дупки върху скалата „Кози камък” се твърди, че са копие на звездното небе над областта. Скалата се намира над горското стопанство „Беслет”.

Така можете да изпълните с разходки из интересни места няколко дни престой в Ковачевица. Още повече, че наблизо са и други села, които заслужават пълното ви внимание. Рибново, Долен и Лещен са не по-малко привлекателни дестинации с атрактивния си вид и колоритния бит на населението.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин