iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Чухме за водната пещера Голубовица 2 и се питам дали бихме могли да отидем да я видим. Освен това ме интересува дали може да заведем децата си там?

30.08.2012 | 14:05, отговорили: 5 , Екстремно, България, от Роберт Шуманов
0 гл.
Отговори (5)
Спас Стоев, 01.03.2016 | 21:46
0 гл.
Здравейте!Любители сми на Виа Ферата и имаме нужната екипировка.Интересува ме може ли да минем по Виа Ферата без да минаваме през водната пещера Голубовица 2.Как да стигнем до Фератата и след преминаване как се връща на изходно положение по пътека ли ?Благодаря!
Бисер Цеков , 31.08.2012 | 08:25
0 гл.
Тези, които все пак отидат трябва да знаят, че времето на маршрута, заедно с посещението на пещерата и спускане по въжената алпийска линия е около три часа. Входната такса за Голубовица 2 е 20 лева. Това включва и Алпийския тролей, както и пещерни водачи, използване на алпийска и пещерна екипировка и застраховка. Групата трябва да бъде най-малко от 4 човека, заявка се прави ден предварително. За Viа Ferrata ще трябва да платите 10 лева, които включват задължителен инструктаж за безопасно преминаване, алпийска екипировка и застраховка. И тук групите са минимум от 4 човека, заявка също се прави ден предварително.
Денис Банков , 31.08.2012 | 03:17
0 гл.
Via Ferrata пък е за любителите на катеренето - това е метален път в скалата, изграден от железни стъпала и осигурително парапетно въже. Вертикалният преход е с дължина 140 метра и е възможен единствено със специалното оборудване, което може да ви предостави клубът по алпинизъм Мурсалица. Минава се под красиви скални сводове. След края на маршрута има планинска пътека, която се изминава за 10 минути, по която ще стигнете до началото на Алпийския тролей. Но ако никога не сте се занимавали с пещернячество или пък алпинизъм, не ви съветвам да отивате на това място.
Евгения Недкова , 31.08.2012 | 00:35
0 гл.
Знаете ли какво представлява алпийският тролей? Той се намира на 150 метра от пещерата и представлява въжена алпийска линия с дължина 140 метра, която свързва двата ската на Гарга дере. С него ще се върнете близо до изходния пункт на маршрута. Тези, които са го използвали и са преминали това разстояние на височина 5 м над водния басейн, ще си спомнят екстремните усещания цял живот.
Магдалена Говедарова , 30.08.2012 | 16:35
1 гл.
В никакъв случай. Мястото не е за деца, та дори и по-големи. Изходният пункт за маршрута се намира на малко повече от 6 км от село Смилян, по шосето лъкатушещо в красивата долина на река Арда. Започва се с 10-минутен пешеходен преход по планинска пътека по десния бряг на Гарга дере. След 100 м се стига до входа на пещера Голубовица 2. Пещерата е водна с подземни езера и поток. Задължително трябва да имате опитен водач, както и екипировка - ботуши, спасителна жилетка, анораци, осветление. Пещерата не е благоустроена, затова водачите ще ви изнесат кратка беседа какво може да се очаква там и какво да правите. Наистина, ако сте любители на силните емоции, вътре ви очакват интересни моменти, а след това бихте могли да видите Алпийския тролей и Via Ferrata.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин