iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Дайте идея кои средновековни цървки в Несебър непременно трябва да се посетят?

25.08.2012 | 17:55, отговорили: 4 , Културен туризъм, България, от Доротея Найденова
0 гл.
Отговори (4)
Невена Кузманова , 26.08.2012 | 04:41
0 гл.
В Несебър трябва да посетите още църквата ‘Св. архангели Михаил и Гавраил’, ‘Св. Теодор’, ‘Свети Йоан Алитургетос’, ‘Свети Спас’, както и ‘Успение Богородично’.
Валентин Йорданов , 26.08.2012 | 03:29
0 гл.
Църквата ‘Света Параскева’ също трябва да видите. Тя е градена от дялан камък и тухли в редуващи се пояси. Покривната й конструкция не е съхранена, но се предполага, че е била куполна. Една от най-забележителните и най-добре запазени средновековни църкви в Несебър е ‘Христос Пантократор’. Там са запазени следи от оригиналните стенописи.
Михаил Манчев , 25.08.2012 | 21:33
0 гл.
Света Богородица Елеуса’ се намира на северния бряг на полуострова и е построена през 6-ти в. В притвора й са запазени гробници. Днес църквата е консервирана и отчасти реставрирана. Една от най-запазените църкви е ‘Свети Йоан Кръстител’. От оригиналните стенописи са запазени ктиторски портрет и сцена с образа на св. Марина.Днес църквата се използва за художествена галерия.
Светослав Масленишки , 25.08.2012 | 18:07
0 гл.
Наистина, когато сме на почивка, не е нужно само да се излежаваме на плажа, а и да се опитаме да я комбинираме с културен туризъм, ако е възможно, разбира се.. В Несебър има няколко средновековни църкви, които задължително трябва да посетите. Едната от тях е ‘Света София’ Базиликата е имала покрив, който не е запазен. Отвътре е била със стенописи, а подът е бил покрит с мозайка от малки разноцветни камъчета. Била е катедрален храм на средновековната митрополитска епархия. ‘Свети Димитър’ пък се намира в непосредствена близост до северната страна на Старата митрополия. От нея са запазени основите на 4-те стълба, които са поддържали купола.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин