iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Готино градче ли е Поморие - ще ходим тази година на почивка там? Как го намирате и има ли интересни забележителности, които да посетим?

21.07.2012 | 12:43, отговорили: 2 , Лято и море, България, от Елена Кръстева
0 гл.
Отговори (2)
Peika. bg, 22.07.2012 | 12:15
0 гл.
Забележителностите на Поморие можете да видите тук https://www.peika.bg/Pomorie_l.ct_i.60559.html, а предстоящите събития в града - тук https://www.peika.bg/Pomorie/Sabitia_l.el_li.60559.html.
Денис Пенев , 10.05.2012 | 00:01
0 гл.
Старото име на града е Анхиало и както се казва в песента, намира се на 20 км от Бургас.От основаването си през 5-ти век до началото на миналия , градът е от най-важните черноморски градове по българските земи. Една от забележителнителностите на града е Тракийската куполна гробница - хероон, открита в покрайнините на днешния град. Говори се, че още през 5-6-ти век в града е имало църква или манастир, посветен на великомъченик Георги.Много важни битки между българи и византийци са се водили в покрайнините на града през цялата ни средновековна история.През 1934 г. древното име Анхиало е заменено с Поморие. Днес до града има удобни транспортни връзки с други градове и курорти. Летище Бургас е само на 8 км. Акваторията на Поморийския залив е предпочитана за ветроходни регати, а пристана - от любители рибари. Помораийското езеро е защитена местност. В града трябва да разгледате архитектурния резерват Стари поморийски къщи, старата църква ‘Преображение Господне’, църквата в центъра на града ‘Св. Рождество Богородично’ и, задължително, манастира ‘Свети Георги’. Той е мъжки действащ манастир. Там има аязмо с лековита вода. В манастира днес се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство. В Поморие трябва да посетите и музея на солта, който е единствен у нас. През август в Поморие се състоят Яворови дни, както и дни на виното.Прекрасно място за почивка - завиждам ви!
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин