iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Група любители на античната история, искаме да разгледаме крепостите в северозападна България по маршрут Монтана-Видин-Белоградчик-Кула. Какво ще препоръчате - някакви идеи?

07.08.2012 | 17:02, отговорили: 6 , Културен туризъм, България, от Борислава Димитрова
0 гл.
Отговори (6)
Валери Банков , 08.08.2012 | 19:37
0 гл.
Има и още интересни обекти с този край, които със сигурност ще представляват интерес за вашата група. Между Видин и Белоградчик, край село Кладоруб се намира крепостта Комбустика. Издигната е на 170-метрово плато между реките Арчар и Салашка. Според специалилстите, тя е поне 3 пъти по-голяма от кулската крепост. Интересно е да се знае, че тази крепост има близнак, който се намира на 27 километра в съседна Сърбия край днешния град Княжевац.
Цвятко Стоянов , 08.08.2012 | 17:37
0 гл.
Ако решите да минете границата и отидете 20 км на запад, около днешния сръбски град Зайчар ще може да видите и друг римски обект - дворецът Феликс-Ромулиана /в древността е бил в нашите земи/. Това е един от най-запазените дворци в Европа и днес е по егидата на ЮНЕСКО.
Магдалена Низамова , 08.08.2012 | 13:07
0 гл.
Не трябва да забравяте на минете и през град Кула и да видите крепостта, която носи същото име. От Белоградчик за Кула има пряк, по-кратък път, не е нужно да се връщате отново във Видин. Крепостта Кула се намира с центъра на града. Тя е строена още по времето на император Юстиниан през 4-ти век. Състои се от две части - квадрибургий и кастел. Днес там се организират симфонични концерти, изложби и литературни четения.
Петър Иванов , 08.08.2012 | 09:51
0 гл.
От Видин тръгнете към Белоградчик. От центъра на града, разбира се, ще разгледате уникалните скали, а след това се изкачете на височината над града, известна с името Калето. Едноименната крепост е една от най-запазените у нас. Изградена е сред огромни скали, за да може да се използва тяхната непристъпност. Днес Калето е вторият по значение туристически обект в Белоградчик. Доколкото знам, общината има идея тук да се прави спектакъл ‘Звук и светлина’, подобно на този във Велико Търново.
Григор Пенев , 08.08.2012 | 02:58
0 гл.
От Монтата може да тръгнете към Видин. Там ще посетите крепостта ‘Баба Вида’, която е била създадена с отбранителна цел. Крепостта е била седалище на всички видински владетели. Цитаделата е един от най-известните туристически обекти у нас.
Станимир Будинов , 07.08.2012 | 19:24
0 гл.
Трябва да посетите хълма Калето над Монтана, където е имало римска военна крепост в началото на първото хилядолетие. Тракийското укрепление е разширено и надградено, а съществуващото светилище било превърнато в културен център. Любопитно е да се знае, че именно това място избирали римските воини-ветерани, уморени от боевете, да доизживеят дните си. В крепостта са намерени каменни плочи, като най-интересната от тях е с изображението на Диана - покровителката на лова при римляните. На плочата, обаче, пише ‘Диана - покровителката на Монтана’. Дълго време крепостта не е била открита за туристи. Миналата година, обаче, общината е разработила проект за превръщането й в туристическа атракция.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин