iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Група любители на античната история, искаме да разгледаме крепостите в северозападна България по маршрут Монтана-Видин-Белоградчик-Кула. Какво ще препоръчате - някакви идеи?

07.08.2012 | 17:02, отговорили: 6 , Културен туризъм, България, от Борислава Димитрова
0 гл.
Отговори (6)
Валери Банков , 08.08.2012 | 19:37
0 гл.
Има и още интересни обекти с този край, които със сигурност ще представляват интерес за вашата група. Между Видин и Белоградчик, край село Кладоруб се намира крепостта Комбустика. Издигната е на 170-метрово плато между реките Арчар и Салашка. Според специалилстите, тя е поне 3 пъти по-голяма от кулската крепост. Интересно е да се знае, че тази крепост има близнак, който се намира на 27 километра в съседна Сърбия край днешния град Княжевац.
Цвятко Стоянов , 08.08.2012 | 17:37
0 гл.
Ако решите да минете границата и отидете 20 км на запад, около днешния сръбски град Зайчар ще може да видите и друг римски обект - дворецът Феликс-Ромулиана /в древността е бил в нашите земи/. Това е един от най-запазените дворци в Европа и днес е по егидата на ЮНЕСКО.
Магдалена Низамова , 08.08.2012 | 13:07
0 гл.
Не трябва да забравяте на минете и през град Кула и да видите крепостта, която носи същото име. От Белоградчик за Кула има пряк, по-кратък път, не е нужно да се връщате отново във Видин. Крепостта Кула се намира с центъра на града. Тя е строена още по времето на император Юстиниан през 4-ти век. Състои се от две части - квадрибургий и кастел. Днес там се организират симфонични концерти, изложби и литературни четения.
Петър Иванов , 08.08.2012 | 09:51
0 гл.
От Видин тръгнете към Белоградчик. От центъра на града, разбира се, ще разгледате уникалните скали, а след това се изкачете на височината над града, известна с името Калето. Едноименната крепост е една от най-запазените у нас. Изградена е сред огромни скали, за да може да се използва тяхната непристъпност. Днес Калето е вторият по значение туристически обект в Белоградчик. Доколкото знам, общината има идея тук да се прави спектакъл ‘Звук и светлина’, подобно на този във Велико Търново.
Григор Пенев , 08.08.2012 | 02:58
0 гл.
От Монтата може да тръгнете към Видин. Там ще посетите крепостта ‘Баба Вида’, която е била създадена с отбранителна цел. Крепостта е била седалище на всички видински владетели. Цитаделата е един от най-известните туристически обекти у нас.
Станимир Будинов , 07.08.2012 | 19:24
0 гл.
Трябва да посетите хълма Калето над Монтана, където е имало римска военна крепост в началото на първото хилядолетие. Тракийското укрепление е разширено и надградено, а съществуващото светилище било превърнато в културен център. Любопитно е да се знае, че именно това място избирали римските воини-ветерани, уморени от боевете, да доизживеят дните си. В крепостта са намерени каменни плочи, като най-интересната от тях е с изображението на Диана - покровителката на лова при римляните. На плочата, обаче, пише ‘Диана - покровителката на Монтана’. Дълго време крепостта не е била открита за туристи. Миналата година, обаче, общината е разработила проект за превръщането й в туристическа атракция.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин