iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Как да стигнем до светилището Индипасха в Странджа? Какво можем да видим и да очакваме там?

06.07.2012 | 15:22, отговорили: 4 , Културен туризъм, България, от Юлия Нитова
1 гл.
Отговори (4)
Стойка Петър Петрови, 19.08.2014 | 12:42
6 гл.
Посетих местността на 18 август.За заинтересованите мога да спооделя най удобният според мен маршрут.Пътувате до Малко Търново .Пътят е перфектен.След Малко Търново хващате пътя за Царево.На около 5 км. има отбивка в дясно за село Сливарово.Тръгвате по път който няма асфалт но е с чакъл и се кара долу-горе добре.Периодично отдясно на пътя ще виждате туристически табели на който пише че това е посоката.След около 4 или 5 километра ще видите отбивка вляво с табела че Индипасха е на 3км.Ние отидохме почти до мястото с колите но е жалко за колите.За джип няма абсолютно никакви проблеми.В гората има също достатъчно табели и няма опасност от объркване.
Диана Стайкова , 07.07.2012 | 02:30
6 гл.
Някои от по-възрстните хора от обезлюдените българо-турски села наоколо разказват легенди за светилището.Това е едно свещено място, с лечебна, животворяща вода, животворяща скала и въздух. Това е най-древното възможно светилище, което е живо и днес. Тук хората идват в неделята след Великден.Според преданието, изворната вода на Индипасха помага на жени при безплодие, което обяснява наличието на оставеното бельо. Хората идват тук, измиват лицата си, отпиват на глътки от вълшебната вода, после палят свещичка и се молят на Светата Дева за здраве. И си тръгват, заредени с вяра и надежда да им бъде помогнато.
Бисер Масленишки , 06.07.2012 | 18:45
3 гл.
Оброчището Индипасха, е едно от малко познатите места в тази част на България - едно от най-мистичните скални светилища. Все по-популярно става вярването, че там се лекуват болести, като се закачи парче от дреха от болното място.Още щом видите Индипасха, не можете да се отърсите от усещането, че се намирате на много странно място.Човек направо настръхва - огромна стръмна скала с големи каменни късове около нея, извор в дъното, лиани, които висят по няколко метра от камъните, мъх, дебел няколко сантиметра... Светилището е винаги в полумрак, заради гъстата гора и високите, обрасли в сочна зеленина камъни. Слънцето не стига до него, а влагата се усеща дори и във въздуха.Индипасха е едно от най-необичайните за туристите места. Тъй кагто се смята, че там се лекуват болести, хората закачат парчета от дрехите си по лианите и ги вмъкват между камъните. Говори се, че дрехата трябва да виси във въздуха, да е нито на земята, нито във водата. Така болестта ще остане в 'ничието' пространство. Чорапи, фанелки, дори бельо висят по лианите и по неповторим начин съчетават християнските с езическите вярвания.
Ангел Павлов , 06.07.2012 | 15:37
5 гл.
Трудно може да откриете Индипасха. Но, ако все пак решите да отидете там, най-добре си наемете водач от село Граматиково. Има два пътя, които ще ви изведат дотам. Единият започва от местността Качул, която е до Граматиково. Оттам продължавате по горски път и след 6-7 км ще достигнете разклон с табела, която сочи към светилището. Върви се пеша. Вторият маршрут минава през Малко Търново към село Сливарово. На няколко километра от селото има указателна табела за светилището.Този път е много лош и е добре да сте с джип, но указателните табели са доста и няма да се объркате. Следвайки указателните табели ще достигнете до равно място, където са поставени дървени маси и пейки и това е знак, че почти сте достигнали светилището.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин