iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Какво ще кажете за Ягодинската пещера - имам информация, че е много красива? Как се влиза вътре, какви са цените за вход? Работно време?

15.07.2012 | 20:39, отговорили: 2 , Екстремно, България, от Веселин Димитров
0 гл.
Отговори (2)
Стефан Иванов , 15.07.2012 | 21:30
0 гл.
Доколкото ми е известно, пещерата работи целогодишно с работно време от 9 до 17 ч. Влизането обаче е на всеки точен час. Последното влизане е в 16.15 ч. Заслужава се да се види наистина!
Янко Стоянов , 09.05.2012 | 20:45
0 гл.
Да, наистина е така, намира се в Родопите, близо до Буйновското ждрело - невероятна красота. Дълга е 10 км. Билетът се заплаща при влизане в пещерата, за възрастни цената е 5 лева, а за 2.50 лева може да си купите диск със снимки. Движението в пещерата е само напред, снимането е забранено, защото туристите се разсейват и не слушат екскурзовода, а постоянната температурата там е 6 градуса. Любопитно е, че в пещерата въздухът е чудесен и се диша много лесно. Тя е разположена на три етажа, но от тях само най-ниският е електрифициран. За туристите е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели.Естественият вход на пещерата води към първия ѝ етаж, където е открито древно жилище, обитавано около IV-то хилядолетие пр. Хр. Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли, различни форми на животни и фантастични фигури. И още нещо интересно, тук на 31 декември, край елха, която остава свежа няколко години, спелеолози посрещат Нова година. В същата зала се са състояли и 103 сватби.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин