iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Лесно ли се стига до гробница Стрелча? Какво може да се види там?

30.08.2012 | 14:49, отговорили: 3 , Културен туризъм, България, от Деян Панев
0 гл.
Отговори (3)
Атанаска Дзхамбазова , 31.08.2012 | 00:01
0 гл.
От другата страна на могилата е открито светилище-храм, което се датира отпреди построяването на гробницата. Фасадата на храма е била украсена с растителни орнаменти, а от двете й страни е имало изображения на лъвове. Едно от тях може да видите в Националния исторически музей в София.
Петю Панчев , 30.08.2012 | 19:43
0 гл.
Според археолозите, тук е бил погребан тракийски цар от племето беси. Гробницата е датирана към 5-4 в. пр.н.е. При разкопките й са открити доста интересни неща, сред които изцяло запазена колесница с два впрегатни коня и един ездитен, както и части от конска амуниция. Входът на гробницата е добре запазен, а на обработените камъни, от които е направен, се виждат изображения на тракийска богиня и на Горгона-Медуза.
Атанаска Кутлина , 30.08.2012 | 15:28
0 гл.
На няколко километра източно от град Стрелча, област Пазарджик, се намира тракийската гробница при Жаба могила. За да стигнете до могилата, следвайте кафявите табели, които са характерни за паметниците на културата. Щом стигнете обаче до железопътния път, най-добре не го преминавайте с автомобила си, а продължете пеша, тъй като той е доста труден за обикновените коли.За съжаление, на мястото няма екскурзовод, нито дори табели, които да дадат повече информация. Откритията от гробницата и светилището-храм при Жаба могила днес могат да се видят в музея в Стрелча.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин