iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Още когато бяхме ученици, ни водиха на екскурзия до Вършец. Оттогава минаха доста години, а не се е случило да отидем отново там. Тогава беше малко градче от селски тип. Как ли изглежда сега - сигурно много се е променил? Дали пък да не взема да отида?

14.09.2012 | 15:11, отговорили: 7 , Планина и ски, България, от Спиро Гулев
0 гл.
Отговори (7)
Милен Димитров , 16.09.2012 | 03:32
0 гл.
Не знам кога сте ходили за последно във Вършец, но сега там има общински музей с експозиция от 4 раздела, градска художествена галерия с голям брой платна и скулптури. Градският лесопарк пък е създаден в началото на миналия век с доброволния труд на местните хора. Той е втори по големина у нас след Борисовата градина в София.В центъра на Вършец има изградена Слънчева градина. Разходете се и по главния булевард на града - дърветата /чинари и Секвоя гигантея/ са на по 100 години. Наблизо до курорта се намира Клисурският манастир.
Милен Стоянов, 15.09.2012 | 22:52
0 гл.
Можете да си направите и разходка по екопътеката ‘Иванчова поляна’. Разходката трае около три часа, през които се изминават шест километра, но преходът е сравнително лек. Пътеката започва от Вършец, преминава се през местността ‘Иванчова поляна’, място, добре устроено за пикник и почивка. Местността разкрива изглед както към Вършец, така и към склоновете на Стара планина. Вижда се и връх Тодорини кукли. Краят на пътеката отвежда до местността Водопада, където се намира изключително красива водна каскада.
Милена Бричева , 15.09.2012 | 17:34
0 гл.
За любителите на планинския туризъм интерес представлява връх ‘Тодорини кукли’.Той е една от най-високите точки на Стара Планина. По пътя има туристическа маркировка. С водач върхът е достъпен и за нетренирани туристи. От върха гледката е прекрасна - виждат се отсечените скали на Врачанския Балкан, връх Ком, а през ясни летни дни се вижда дори сребърната ивица на река Дунав.
Моника Петрова , 15.09.2012 | 10:16
0 гл.
Освен да се лекуват, посетителите на този прекрасен курорт могат да се отдадат и на активен туризъм. Околностите на града предлагат такива чудесни възможности. Най-близкото и лесно достъпно място е местността Водопада на около 3 км. от центъра на Вършец. Пътят до местността върви покрай бистри реки през поляни, покрай орехи и ели. Към местността ‘Бялата вода’ водят два пътя. Единият – за пешеходци, през ‘Иванчова поляна’ - срещу течението на р. Голяма Баница, а другият - 7 км асфалтиран път.
Димитър Стоянов , 15.09.2012 | 02:06
0 гл.
Високите планински вериги наоколо предпазват града от студените ветрове и колебания на температурите и правят въздуха приятен и свеж. Вършец е чудесен кът за отмора, съчетал здравословен климат с лековита минерална вода. Лятото е прохладно, а зимите меки и безветрени, дните ясни и слънчеви. Зеленият венец на Балкана, боровият парк, ароматът на хилядите рози, прохладата на въздуха, меката зеленина на тревните площи успокояват нервната система, премахват умората и бързо възстановяват нормалното кръвно налягане.
Петър Михов , 15.09.2012 | 00:41
0 гл.
Това е в днешно време, но знаете ли, че минералните извори на Вършец са използвани още от римско време, а историята на града започва в далечното минало. При случайна оран в града са намерени много артефакти, които говорят за вълнуващото минало на този район. Над града има останки от римски калета, а край курорта са открити монети и съкровища. Символ на града пък е бронзовата скулптура /от 2 в./ на тракийското момче-бог Телесфор. В турски документи градът съществува под името Виришниче.
Бисер Будинов , 14.09.2012 | 21:54
0 гл.
Всъщност Вършец вече е един от най-известните балнеоложки центрове у нас. Намира се на 18 км от Берковица и само на около 100 км от столицата. Термалните води на извора са с температура между 32.6 и 36.4 градуса Целзий и се използват за лечение на ревматични, сърдечносъдови, стомашно-чревни и заболявания на нервната система. Курортът разполага със специализирани санаториуми, почивни бази и вили. Има редовна автобусна линия от Берковица до курорта. Вършец е и изходен пункт за маркирани туристически маршрути из Врачанския Балкан.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин