iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

От години не сме ходили във Велико Търново. Сега искам да заведем децата да видят старата ни столица. Какво може да се види там днес, освен Царевец, разбира се.

21.07.2012 | 11:59, отговорили: 2 , Културен туризъм, България, от Веселин Димитров
0 гл.
Отговори (2)
Веселин Петков , 09.05.2012 | 21:55
0 гл.
Ако решите да останете там няколко дни, може да отседнете в хотел, но и къщите за гости са много приятни за тази цел. В града е пълно с чаровни заведения, където може да се насладите на многобройни български специалитети. Прави впечатление и колко чист град е Търново. Затова не се колебайте, посетете старата ни столица. Приятен път!
Денис Гулев , 09.05.2012 | 21:55
0 гл.
Колкото и да е странно, макар вече да не е столица, Търново запазва атмосферата и усещането за велик град. Горе споменахте Царевец - знаете ли, че на всяка знаменателна дата от историята на България, там се провежда празничното светлинно шоу ‘Звук и светлина’? Задължително трябва да посетите паметникът ‘Майка България’, църквата ‘Св. Четиридесет мъченици’, която е разположена на хълма Царевец, където, при разкопки през 70-те години, е открит гробът на цар Калоян и неговия златен пръстен-печат. В археологическия музей пък се съхраняват много ценни находки. Задължително трябва да видите музей ‘Възраждане’, чиято сграда е построена от Колю Фичето и където през 1879 г. се е състояло Учредителното събрание, приело Търновската конституция. Постете и Самоводската чаршия, където днес работят различни занаятчийски работилници. Да не пропуснете Паметникa на Асеневци, посветен на българските владетели Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II - намира се на живописен полуостров на река Янтра.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин