iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Отиваме тази година на почивка в Созопол, там не сме ходили досега. Кажете, има ли някакви забележителности, които трябва да се видят непременно там?

31.05.2012 | 09:00, отговорили: 2 , Лято и море, България, от Веселин Петкова
0 гл.
Отговори (2)
Цветелина Русева , 09.05.2012 | 23:50
0 гл.
Има и други забележителности в Созопол. Например, крепостите на връх Атия, вр. Бакърлъка, Малкото кале и Лободово кале. По височините на Меден рид пък са разположени множество могили – следи от погребалните ритуали на траките, като някои от тях са археологически проучени. Археолозите са насочили усилията си в изучаването на некрополите в Морската градина и местностите Харманите и Буджака. Можете да посетите и църквите в Созопол, както и археологическия музей и художествената галерия. Както виждате, освен почивката, може да разгледате много забележителности в този град. Не зная кога планирате отпуската си, но трябва да знаете, че 17 юли е празник на града, а от 1 до 10 септември пък се провеждат празниците на изкуствата - Аполония.
Васил Иванов , 09.05.2012 | 23:50
0 гл.
Смята се, че Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Подводните проучвания в акваторията на пристанището разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. Всъщност, традиционно Созопол е византийски град и едва през 812 г., при хан Крум, градът за кратко влиза в пределите на българската държава. В града са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък от 18-ти и 19-ти век, които създават неповторимия днешен архитектурен облик на Созопол.От 2010 година в старата част на града се провеждат мащабни археологически разкопки, които довеждат от откриването и реставрирането на източните и южните крепостни стени, южната крепостна порта, средновековен митнически пункт, керамични и металургични пещи, леярни. Старият град на Созопол е обявен за музей. Някои от по-известните къщи са: Къща на Мариета Стефанова’, ‘Къща на Креаноолу’, ‘Къща на Тодор Загоров’, ‘Къща на Куртиди’, “Къща на Димитри Ласкаридис” и други.В непосредствена близост до града се намират едни от най-известните къмпинги: Градина, Златна рибка, Каваци, Веселие и Смокиня.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин