iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Откъде да стигнем до крепостта Бялград и лесно ли става това?

20.09.2012 | 10:50, отговорили: 3 , Културен туризъм, България, от Борислава Герговска
0 гл.
Отговори (3)
Божидар Шишманов , 21.09.2012 | 00:26
0 гл.
Има доста трудности за определяне ролята на тази крепост, поради липсата на пълни археологически разкопки, но според специалистите тя е била средищно селище от градски тип, в което е живял феодален господар.След падането на България под османско иго, обаче, крепостта не е била разрушена, а в нея, според археолозите, се е настанил османски феодален владетел, който е извършил преустройства и допълнителни укрепвания. Но да се достигне до крепостта не е никак лесно, трябва да го знаете.
Бисер Шуманов , 20.09.2012 | 20:13
0 гл.
Има и нещо доста интересно при тази крепост - нивото на терена вътре в крепостта е по-високо от терена извън крепостните стени с 4- 5 м. В източната част на крепостта пък са разкрити основите на еднокорабна базилика, частично вкопана в земята. Вътрешната феодална жилищна кула е от типа т. нар. донжони и е една от малкото сравнително добре запазени кули в България.
Йорданка Недкова , 20.09.2012 | 14:43
0 гл.
Крепостта Бялград се намира на около 2 км югоизточно от село Гугутка - на 20 км югозападно от Ивайловград. Това е една от най-добре запазените крепости у нас. Крепостната стена е запазена и е до 8 м, а дебелината й е 2 м. Според специалистите крепостта е построена през 7-8 век, а името й произлиза от белия цвят на варовика, от който е построена. Самата крепост се намира на естествено защитен и труднодостъпен скалист връх , а склоновете на върха се спускат стръмно към Бяла река, която го обгражда от две страни. Крепостта е сравнително по-достъпна в източната част.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин