iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Пътувах през празниците към гръцката граница и видях табела, на която пишеше Ковачевица. Тъй като табелата беше кафява, ми стана ясно, че някъде там има някакви забележителности. Знаете ли нещо по въпроса?

12.09.2012 | 22:33, отговорили: 4 , Културен туризъм, България, от Ангел Нитова
0 гл.
Отговори (4)
Димитър Гулев , 13.09.2012 | 12:06
0 гл.
От Ковачевица може да стигнете и до други интересни места. Например, до още един архитектурен резерват - село Долен. Селото се намира в китната долина на едноименната река, по южните склонове на рида Аклиса, където една върху друга са накацали къщите му. В землището му - в местността Голям камък в скалите се срещат издълбани ниши с различни форми. Тези скали са в близост до голямо тракийско селище, съществувало до IV - V в.
Спиро Гулев , 13.09.2012 | 12:04
0 гл.
От Ковачевица може да отидете до параклиса "Свети Георги", който се намира на 2 км източно от селото. Построен е през 1995 г. от майстора зидар Шериф Ходжов и с доброволния труд на хората от селото. Средствата са събрани от дарители. До параклиса може да стигнете за около един час, а пътят минава край цветни ливади и стар римски път. Гледката е изключителна - от високото ще се насладите на вековните борови гори, а погледът стига до с. Горно Дряново, с. Гърмен, та чак до Пирин....
Юлия Лазарова , 13.09.2012 | 10:12
0 гл.
В Ковачевица къщите не си приличат една с друга и впечатляват с изумителната липса на симетрия във формите. Ако вървите по тесните каменни улички, къщите се надвесват над вас и имате чувството, че се намирате в тунел. Говори се, че от село Ковачевица са произлезли най-добрите строители, известни в цялата страна.
Оля Матэва , 13.09.2012 | 02:38
0 гл.
О, да, селото се намира на около 24 км от Гоце Делчев и е разположено на река Канина. Всъщност Ковачевица представлява археологически резерват - селото е запазило автентичния си вид от 18-19 век и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. В Ковачевица е запазена живописната възрожденска архитектура.Архитектурният резерват е селото с най-невероятните и красиви къщи в България.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин