iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Съвсем наскоро разбрах, че Маркели не е само марка мляко, а българска крепост? Лесно ли се стига до крепостта?

03.09.2012 | 16:07, отговорили: 6 , Културен туризъм, България, от Бисер Цеков
0 гл.
Отговори (6)
Хан Кардам , 16.02.2016 | 10:27
0 гл.

Здравейте. Крепостта е отворена за посещение целогодишно. Има изграден нов път с разклон от магистралата до самата крепост. Има изграден и широк паркинг да приюти множество желаещи да посетят Маркели. Крепостните стени , църковния комплекс както и водното съоръжение са реставрирани и консервирани. За всички любители на историята има екскурзоводи които ще ви въведат в историята на това велико за България място. Авантюристите пък заедно с нашите аниматори могат да се пренесат в средновековието включвайки се в бойното обучение на изградената бойна арена обзаведена с византийска шатра , български бойни юрти, бойна кула , средновековни катапулти и балисти. Ако пък това не ви стига , може да си пробвате мерника на мишените за стрелба с лък които може да побере над 20 участника на веднъж. Любителите на пасивната почивка пък могат да отдъхнат в зоната за отдих в близост до реката на изградените беседки с маси в подножието на крепостта и в непосредствена близост до водното съоръжение. Любителите на природата могат да се възползват от изградените и оборудвани вишки ( до реката и в най високата точка на възвишението) за наблюдение множеството прелетни птици преминаващи през територията на парк. Направете вашата почивка по пътя за морето интересно преживяване в дебрите на българското средновековие. Очакват ви още куп изненади. Задължително направете вашата резервация на нашия сайт отдел резервации, или на телефоните за връзка там. https://markeli.bg/ Станете и наши приятели и във фейсбук страницата ни. https://www.facebook.com/markeli.bg/?ref=hl ОЧАКВАМЕ ВИ !

Неда Русева , 04.09.2012 | 14:21
0 гл.
Разбрах, че Община Карнобат е получила средства от програмата за Регионално развитие, за да бъдат реставрирани руините, както и да бъде подобрена инфраструктурата наоколо. Слава Богу!
Павлина Маркова , 04.09.2012 | 10:21
0 гл.
При археологически разкопки в крепостта са разкрити средновековна базилика от VI век, старобългарска църква от X век, византийска църква от XI век, както и много артефакти като бронзови монети от VI-XIII век, фрагменти от графитни рисунки, керамични мозайки и бронзови средновековни печати.
Спиро Павлов , 04.09.2012 | 04:55
0 гл.
Защитните ровове и валове, обграждали крепостта като пръстен, могат да се видят и до днес. Те са едни от най-големите изкуствено изградени укрепления открити досега на Балканския полуостров. Крепостта е била непристъпна, а при обсада се снабдявала с вода чрез специално изградено водно съоръжение свързващо града с близката река Мочурица.
Магдалена Кузманова , 04.09.2012 | 04:44
0 гл.
Крепостта Маркели е била проучвана още от чешките археолози братя Шкорпил. На няколко пъти са правени разкопки и през 90-те години, и през 2007 г. Намерени са изключително интересни находки – съдове, както и други предмети от бита. Намерени са и монети от 6-ти и 8-ми век. На най-високото място се намират руините на храмовите комплекси. За жалост, мястото е оставено просто така, не е консервирано и наоколо няма никакви табели и указания. За да стигнете до крепостта ви е необходим високопроходим автомобил.
Ралица Станимирова , 03.09.2012 | 20:56
0 гл.
Ами, да. Това показва колко малко се знае и говори за историята...Маркели наистина е името на средновековна византийска крепост. Днес тя се намира на територията на община Карнобат, само на около 7 км от града, и на 50 км от Бургас. Крепостта заема западния край на възвишението Хисар, което е част от южната верига на Източна Стара планина. Крепостта е била важен военностратегически център и е играла една от основните роли в българо-византийските отношения. Крепостта е охранявала единствения път към Върбишкия и Ришкия проход и това я превръща в един от най-важните средновековни центрове.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин