iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Ще ходим до Самоков и мислим да прескочим до Говедараци. Има ли още нещо интересно, което може да се види наоколо?

29.06.2012 | 11:34, отговорили: 3 , Планина и ски, България, от Михаела Георгиева
0 гл.
Отговори (3)
Анатоли Христов , 29.06.2012 | 20:19
0 гл.
Не знам кое точно е вярно, но и за Царевите кладенци се говори същото. Те се намират в буковата гора под Шишманов връх, близо до село Говедарци и са 7 подредени един след друг., Според преданията, именно на това място цар Шишман се е изправил за последна битка с турците. В боя главата му била отрязана, но той бил с толкова здраво телосложение, че продължил да се движи напред още няколко метра, като размахвал меча си. След като паднала, главата на цар Шишман се претъркулила седем пъти и така се появили седем извора, наречени Цареви кладенци. Любопитно е, че всяка година на Гергьовден ромите от околността отиват на хълма, взимат вода, която използват за пиене и измиване на болни хора, като вярват в чудодейната й сила.
Моника Бресковска , 29.06.2012 | 16:59
0 гл.
Всичко това - добре, но има и още нещо в района - това е Шишмановото кале. Намира се на пътя за селата Говедарци и Бели Искър, в Шишманов проход, в подножието на Шишманов връх. Там е разкрита ранно-християнска базилика, а до нея – манастирски комплекс. Сред местните се разказват приказки и легенди свързани с цар Иван Шишман и неговите последни дни. Според преданията на това място цар Шишман се е изправил за последна битка с турците.При разкопаването на Шишманово кале, археолозите са се натъкнали на невероятни находки – открити са две крепостни стени, части от други сгради и кула, всъщност цял един град от Средновековието, от Второто българско царство и то съвсем близо до Самоков.
Денис Петкова , 29.06.2012 | 13:54
0 гл.
Говедарци е прекрасен планински курорт и то само на 80 км от София. Имате възможност да се разходите в Мальовишката долина, да изкачат връх Мальовица, както и да се насладите на невероятните гледки. Селото е отправна точка към Рилски манастир и седемте рилски езера. Наблизо пък се намира Йовчевото езеро - прекрасно място за пикник. Разходете се из красивите борови гори в района.Само на два километра от селото се намира туристическата база. Комплексът се състои от електрифицирани и снабдени с вода бунгала.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин