iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Ще ходим в Приморско на море тази година. Разбрах, че наблизо се намира Бегликташ. Моля, дайте малко информация!

31.05.2012 | 08:42, отговорили: 3 , Лято и море, България, от Илиан Гулев
0 гл.
Отговори (3)
Иванка Караславова, 19.07.2012 | 09:57
0 гл.
Добрата новина, че на пътя от Приморско до Бегликташ насипаха чакъл и вече е малко по-човешко да се стигне с кола. Освен това са налсагали и пейки, ако ще ходите пеша (то няма и 2 км разстоянието от Приморско), тъй че можете да поседнете, полегнете и каквото ви душа иска! Крайно време беше!
Олга ёнчева , 10.05.2012 | 02:23
0 гл.
Да допълня и аз нещо - един от скалните късове е с формата на обърнато сърце и се нарича ‘Апостол Таш’. ‘Свещената пещера’ пък се състои от две скали за колони и хоризонтална плоча. Тя символизира утробата на Майката Природа. Тясна цепнатина в скалата пък е наречена ‘Царството на Хадес’. През нея само избрани хора могат да преминат. На това място се чувства особена енергия и човек изпитва преклонение пред природата и нейната красота.Трябва да знаете, обаче, че до светилището не може да се стигне с кола, или по-точно, забранено е да се влиза. Така че, подгответе се да походите малко пеша.
Спиро Борисов , 10.05.2012 | 02:23
0 гл.
Чудесно ще бъде, ако посетите това скално светилище. Намира се в околностите на резерват Ропотамо. То е открито сравнително скоро при разкопки през 2003 година. А специалистите смятат, че е използвано за ритуални цели от 2-ри век пр. н.е. до 4-ти в. след Хр. На мястото са намерени глинени съдове, монети и оръдия на труда. На някои от скалните елементи има издълбани ритуални знаци. Оттам гледката е прекрасна - към морето и околностите. Интересно образувание е т. нар. ‘Брачно ложе’, което се състои от централен камък във формата на легло. Главите на лежащите са ориентирани на изток. Тук има и каменен трон, от който тракийският цар-жрец е ръководел церемониите.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин