iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Всеки уикенд си правим екскурзии или на Витоша, или някъде около София. Обиколихме някои манастири наоколо, Боянската църква и др. Дайте идея за някое интересно място около столицата, което не е така известно, но пък трябва да се види?

05.10.2012 | 17:33, отговорили: 3 , Културен туризъм, България, от Милен Банков
0 гл.
Отговори (3)
Неда Кузманова , 06.10.2012 | 05:25
1 гл.
Има предание, че олтарната икона на света Петка е чудотворна и в църквата често нощуват вярващи с надежда за изцеление. Най-много поклонници се стичат на храмовия празник, който е съвсем скоро - на 14 октомври. Около селото има много оброчища, които може да включите в обиколката си. Сред тях е т. нар. Светещ кръст, който е посветен на всички светци и е издигнат през 1878 година от руски офицер.Идете на това място - прекрасна разходка.
Евгения Вълканова , 06.10.2012 | 02:36
0 гл.
Надписът над вратата на църквата е украсен с блестящи камъчета. Храмът е построен през втората половина на 19-ти век, на мястото на древен манастир. Неизвестен зограф е изписал стените на църквата с картини с множество евангелски сцени и ликове на светци. Наскоро стенописът, представляващ Страшния съд, е обновен.
Милена Димитрова , 05.10.2012 | 22:56
0 гл.
За вашата разходка може да изберете софийското село Войняговци, например, /ако вече не сте го посетили, разбира се/. То се намира само на 15 км от центъра на София. Пътят дотам е асфалтиран, има редовен транспорт и мястото е добро за туризъм. Това, което не трябва да пропускате да видите там, са двете параклисчета в началото на селото - на св. Петка и св. Георги. Същинската местна забележителност, обаче, се намира в центъра на селото - каменната църква ‘Св. Петка’. Пред чешмата, която е в източната част на двора, е поставено издълбано дървено корито, пейки за отдих, има и много цветя, за които се грижи клисарката на църквата.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин