iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Записах се за екскурзия до Мексико. Аз, обаче, се придвижвам с бастун. Дали ще мога да се изкача до Чичен-Ица - много ли е високо?

30.08.2012 | 14:18, отговорили: 3 , Културен туризъм, Мексико, от Михаил Стоянов
0 гл.
Отговори (3)
Емил Димитров , 31.08.2012 | 09:57
0 гл.
Със сигурност ще ви заведат да видите и голямата и величествена сграда на Обсерваторията. Зданието се намира на три огромни каменни тераси, а вътре по вита стълба се стига до наблюдателната площадка на върха - знаете, че маите са притежавали изключителни за времето си знания в областта на астрономията. Но след като казвате, че сте с бастун, вероятно няма да можете, за съжаление, да се качите догоре.
Любо Стоянов, 31.08.2012 | 03:38
0 гл.
Знаете ли, че четирите страни на храма са ориентирани по посоките на света. В дните на пролетното и есенното равноденствие тук се наблюдава поразително зрелище - лъчите на слънцето падат върху каменното ограждение така, като че ли самата Перната змия оживява и изпълзява от храма на върха.Общо стъпалата на цялата пирамида са 364, а заедно с платформата са 365 - броят на дните на годината. Всяка страна на пирамидата пък има 9 етажа, разсечени пак от стълбищата, което прави по 18 секции на всяка страна - календарната година на маите е от 18 месеца. Самото светилище на върха е малък храм с 4 входа в строги архитектурни форми.
Росица Бричева , 30.08.2012 | 21:02
0 гл.
Най-главният храм на Чичен-Ица е Кукулкан, наречен на едноименния бог, покровител на толтеките - Кецалкоатл /Пернатата змия/. Храмът днес е символ на Мексико. Неговата 24-метрова пресечена 9-етажна пирамида спира дъха със своето момументално величие и хармония. Храмът е разположен в центъра на огромна тераса-площад. От четирите страни на основата водят стръмни стълбища. Те имат каменно ограждение , което в долния край започва със змийски глави, а на самия връх завършва като извиващо се змийско тяло. Всяко стълбище има по 91 стъпала. Доста е стръмно, обаче, и според мен няма да може да се качите, но пък какво пречи да погледате отдолу - величието на храма може да се почувства и оттам.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин