iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Знаете ли къде има църкви със стари, оригинални стенописи блозо до София?

19.10.2012 | 01:57, отговорили: 3 , Културен туризъм, България, от Магдалена Найденова
0 гл.
Отговори (3)
Григор Гулев , 19.10.2012 | 14:36
0 гл.
Наистина в повечето такива църкви може да се видят малко от старите стенописи."Св.Богородица" в село Прибой (до Радомир е) е сравнително добре запазена има красиви стенописи (реставрирани са), изобразяващи различни сцени. Не е далеч от София и си заслужава да се види.
Светослав Спасов , 19.10.2012 | 11:16
0 гл.
Боянската църква в София не е за пропускане, все пак е един от малкото цялостно съхранени средновековни паметници, така че има много какво да се види там, ако не си ходил/а. Не случайно е включена в списъка на ЮНЕСКО.
Радка Димитрова , 19.10.2012 | 06:31
0 гл.
Аз мога да предложа една малка средновековна църква - "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", която е колкото интересна, толкова и тъжна... Църквата плаче за реставрация (както голямата част от този тип храмове), в момента по-голяма част стенописите са покрити с тънък слой варова мазилка и малка част от тях могат да бъдат видяни, но са оригинални, не са реставрирани. Има една част по-нови (от XIX в.), когато е била изцяло прерисувана от реставратори след турското робство. В последствие парчета от тази нова мазилка са се откъртили и чак тогава са били забелязани средновековните стенописи. Доста промени е претърпяла. По време на турското робство пък е била заровена в земята. На мен ми хареса, обичам такива места. Намира се в гробищата на на село Мала църква - на 10 км. от Самоков.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин