iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Знаете ли нещо за архитектурния обект Шишманова баня, съществува ли вече като туристическа атракция или предстои да бъде открита?

19.09.2012 | 14:43, отговорили: 2 , Културен туризъм, България, от Адриана Колева
0 гл.
Отговори (2)
Стефан Драгомиров , 19.09.2012 | 23:25
0 гл.
Май никой не знае все още защо банята се нарича Шишманова. Първите сведения за нея фигурират още на картата, която братя Шкорпил са направили за Царевград Търнов. В постройката има голямо помещение с ниши и корита. Има и продълговато помещение с огнище и резервоар за топла вода. В банята има две помещения за къпане и още едно, по-малко, вероятно съблекалня. Представяте ли си, по времето, когато френските крале въобще не са се къпали, какво е имало у нас?!...
Станимир Средков , 19.09.2012 | 19:21
0 гл.
Всъщност, съвсем наскоро разбрах, че това ще бъде една нова атракция, която може в скоро време да ни предложи Велико Търново. Но тя трябва да се реставрира и едва тогава ще стане част от туристическата обиколка на квартал ‘Асенов’. Шишмановата баня е една от малкото запазени подобни сгради у нас, но от години е потънала в руини и храсталаци. Направо срам да го хване човек! Но, за щастие, скоро се разбра, че банята ще е един от приоритетните обекти, чиято реставрация ще бъде финансирана още през тази година.
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин