iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
задай въпрос!

Знам, че много е говорено и писано за Париж - градът, наречен безкраен празник.За пореден път ми се налага да отида там. Откъде би започнал Вашият маршрут, за да го разгледате и да не се следват обичайно препоръчваните маршрути, а Вашите предпочитания? Дайте идея?

19.09.2012 | 14:35, отговорили: 6 , Културен туризъм, Франция, от Анастасия Кръстева
0 гл.
Отговори (6)
Иван Гулев , 20.09.2012 | 13:03
0 гл.
Е, то май дойде време и за вечеря. Спокойно може да отидете и да хапнете в латинския квартал, но и навсякъде другаде - ресторантчетата са безброй. Хапнете типичната френска лучена супа или фондю с месо или сирена...Полейте ги с бургундско винце и...Париж ще остане винаги в сърцето ви - ще се връщате там при всяка възможност.
Станислав Будинов , 20.09.2012 | 11:28
0 гл.
Ей, ами Айфеловата кула - няма ли да се качите там? Тази атракция не може да се пропусне! Качете се там, обаче, в късния следобед - хем ще можете да видите Париж като на длан, хем пък ще ви остане и време да го видите окъпан в разноцветни светлини, като се мръкне. А като си помисли човек, че едно време и Мопасан, и Дюма-син са обругавали тази метална конструкция на гениалния Гюстав Ефел с какви ли не обидни епитети... Та това е символът на Париж днес!
Михаела Йорданова , 20.09.2012 | 08:28
0 гл.
Моят музей в Париж пък е Д’Орсе - храмът на импресионистите. Но за него ще ви трябват поне 2 дни, за да ви останат и сили, и възприятия. Колко умна идея една стара гара да бъде превърната в такъв прекрасен музей...Наблизо се намира и музеят на Роден.
Калинка Лазарова , 20.09.2012 | 02:07
0 гл.
Ами Лувърът, който ви чака с десетте хиляди произведения на изкуството от стари и по-нови стилове и епохи и стъклената пирамида, която май постоянно ще свързваме с еретичната история за потомството на Исус, разказана от Дан Браун? Там всички стрелки сочат към Мона Лиза, заобиколена от тълпа, щракаща с апаратите, особено японците....
Иван Терзийски , 20.09.2012 | 00:31
0 гл.
"Ооо, Шанз-Елизее’, пее Жо Дасен. През годините този известен булевард си остава все същият - широк, красив и възбуждащ чувство за свобода, защото в края му се намира Триумфалната Арка - нали френският девиз е ‘liberte, egalite, fraternite’ /свобода, равенство, братство/. Тя е построена в чест на победата на Наполеон при Аустерлиц и площадчето официално се нарича Шарл де Гол, но пък французите продължават да си го наричат Етоал, заради множеството булеварди, тръгващи оттам.И нещо интересно - всяка вечер в 18 ч. тук се събират ветерани от войната и с музика и специален ритуал почитат паметта на незнайните воини /там гори огънят на незнайния воин/, паднали във войните. Много трогателна гледка!
Бисер Павлов , 19.09.2012 | 20:52
0 гл.
Ами моят маршрут, например, започва от Монмартр. Несравнимо е чувството там да изпиете чашата сутрешно кафе с кроасан, докато още уличките не са се изпълнили с туристическата глъч. Чувството е особено, когато знаеш, че някъде там е било ателието на Пикасо, да гледаш прочутата вятърна мелница - емблемата на ‘Мулен руж’ и да се изкачиш на самия връх, за да се преклониш пред ‘Светото сърце’ - базиликата ‘Сакре кьор’. Там може да си купите репродукции или графики, които да ви напомнят за това място и за френската столица. Оттам тръгнете към строената близо 200 години катедрала Нотр Дам. Загледани в готическата сграда и нейните импозантни скулптури, няма как да не се сетите за добросърдечния грозник Квазимодо и невъзможната му любов към красивата Есмералда...
Въпроси по държави
Абонирайте се за нашия бюлетин