10 горещи извора в Европа, които да посетите през 2023г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 горещи извора в Европа, които да посетите през 2023г.
Автор: Peika.bg
10 горещи извора в Европа, които да посетите през 2023г.
Снимка: Unsplash

Потапянето в приятна гореща вана след дълъг работен ден е едно от най-големите удоволствия в живота, но няма нищо по-приятно и зареждащо от прекарването на известно време в естествен термален басейн. 

Природата ни е дала толкова много местенца, които са истинско богатство. От прочутата Синя лагуна в Исландия до потоците в Пиренеите, ето кои са 10 от най-добрите естествени горещи извори в Европа: 

1. Синята лагуна, Исландия

Това е може би най-известният геотермален басейн в Европа. Синята лагуна се намира на 30 минути от Рейкявик. Този ярък тюркоазен басейн всъщност е създаден от човека комплекс, захранван с богата на минерали вода, идваща от близката геотермална електроцентрала Svartsengi. На разположение на гостите са вани с бяла, богата на силициев диоксид геотермална кал, която има много ползи за здравето и кожата.

2. Thermae Bath Spa, Англия

На лечебните води на единствения термален извор във Великобритания са се наслаждавали всички - от келтите до саксонците, откакто са открити от легендарния британски принц Бладуд около 863 г. пр.н.е. Thermae Bath Spa разполага с билкови парни бани и четири термални бани, включително открит басейн на покрива с романтична гледка към абатството на Бат.

3. Езеро Хевиз, Унгария

Осеян с водни лилии и заобиколен от поддържани паркове, красивият Хевиз може да се похвали с най-голямото в света биологично активно, естествено лечебно езеро. Спа комплексът е удобен за посещения през зимата и тъй като естествената температура на водата в езерото никога не пада под 24°C, достигайки до 38°C през лятото, можете да се къпете на открито през цялата година. 

4. Bains de Dorres, Перинеи, Франция

Предлагайки релаксираща алтернатива на по-сериозните лечебни бани във Франция, този малък сярнист термален извор, намиращ се на 1450 м надморска височина, позволява на гостите да се радват на вода с температура 37–40°C и прекрасни гледки към долините. Bains de Dorres датира от римско време.

5. 7132 Therme Vals, Швейцария

Този минималистичен спа комплекс 7132 Therme Vals е толкова модерен, че 200-километровото пътуване от Цюрих, за да се потопите в хидротерапевтичните басейни определено си заслужава. Спа центърът е построен върху единствените термални извори в кантона Граубюнден в Швейцария. 

6. Палеа Камени, Гърция

Изворите с меден цвят на този вулканичен остров са известни със своята лечебна сярна кал. „Старо изгорено“ на гръцки, Палеа Камени е достъпно с лодка от Санторини, като посетителите трябва да плуват от закотвен кораб, за да стигнат до главния извор. 

7. Баните Сечени, Будапеща, Унгария

Будапеща е известна с много от турските си бани от 16-ти и 17-ти век, които все още се използват. С 18 различни басейна и още 10 сауни и парни бани, грандиозният, необароков комплекс Сечени в градския парк на Будапеща е една от най-добрите атракции на столицата. 

8. Хамам Алъ- Андалус, Испания

Смята се, че това е първият традиционен хамам, отворен в Европа, след като християнските владетели на Испания затворили мавритански бани в Андалусия през 16-ти век. Богато декорираният хамам Алъ- Андалус предлага наистина назабравимо термално изживяване. 

9. Кайзер-Фридрих-Терме, Германия

Комплексът Кайзер-Фридрих-Терме във Висбаден, Германия, е изпълнен със старинен чар. През 2013 година отбеляза своята 100- годишнина. Спа центърът е построен на мястото на стара римска сауна. Наред с възстановяващите си термални басейни, спа центърът разполага с руска парна баня и класическа финландска сауна. 

10. Карлови Вари, Чехия 

Открити от римския император Карл IV, който основава този СПА град в Западна Бохемия през 14 век, смята се, че минералните води на Карлови Вари имат външни и вътрешни лечебни свойства. Много хотели там разполагат с традиционни СПА центрове, но е възможно да се пие от изворите в няколко от комплексите на града.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин