10 интересни факта за Бали - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни факта за Бали
Автор: Peika.bg
10 интересни факта за Бали
Снимка: pexels

Готови ли сте да тръгнете на пътешествие до хипнотизиращия райски остров Бали?

Той има площ от 5 780 квадратни километра, изпълнени с плажове, храмове и богата култура, която можете да изследвате и на които да се наслаждавате!

Ето 10 интересни факта за Бали:

1. Бали е популярна дестинация за дигитални номади

Бали, Индонезия, е дом на много дигитални номади, които обичат идеята за островен начин на живот.

Въпреки това, според самите дигитални номади, животът в Бали си заслужава не само заради красивите плажове и релаксиращата атмосфера, но и заради културата на сърфиране и кафенета.

По отношение на тези плажове в Бали, някои, за които трябва да внимавате, са Canggu, Uluwatu и Sanur.

2. Основната религия в Бали е индуизъм

Докато 87% от индонезийците съобщават, че са мюсюлмани, това не е така за Бали, тъй като основната им религия е индуизмът.

Индуизмът е въведен в Индонезия от индийски търговци, учени и свещеници през 1 век.

Докато по-голямата част от Индонезия в крайна сметка приема исляма около 15-ти век, Бали остава единственото мнозинство от хиндуисти.

3. Всяко село в Бали има храм!

Както споменахме по-рано, в Бали има много храмове, което обяснява защо е наричан още „островът на хилядата храма“ и „островът на боговете“.

Смята се, че на острова има над 10 000 храма.

За да покажат уважение, хората, влизащи в тези храмове, трябва да носят саронг, а мъжете и жените трябва да покриват раменете и гърба си.

Ако се чудите как изглежда саронгът, това е дълго тънко парче плат, увито около тялото ви, което покрива краката ви под коляното.

4. Бали има своя собствена форма на индуизъм

Бали е духовно място и по-голямата част от населението практикува балийски хиндуизъм, различен от типичния хиндуизъм, тъй като включва вярата, че всичко има дух, независимо дали е живо или неживо. Това вярване се нарича още анимизъм.

Въпреки това не било лесно да разпознаят собствената си форма на индуизъм.

През 1952 г. индонезийското правителство започва да приема само религии, които имат един Бог, принуждавайки балийците да адаптират своята религия и да я представят по политически приемлив начин, като в крайна сметка получават приемане през 1959 г.

5. Храмът Лемпуянг на Бали всъщност няма езеро

Вероятно сте виждали снимка на храма Лемпуянг, един от най-старите храмове на Бали и често наричан Портите на рая.

Популярността му нараства главно заради снимките, които туристите публикуват в социални мрежи като Instagram... но не се заблуждавайте!

Отражението, което повечето хора смятат, че идва от езеро пред храма, просто идва от огледало, държано под камерата от местен жител. 

6. Хиляди се стичат до изворите в храма Тампаксиринг на Бали, за да измият греховете си

Храмът на свещения извор в Бали се нарича Тирта Емпул и се намира близо до град Тампаксиринг.

Известният му извор се намира в централния двор на храма, известен също като Jaba Tengah, състоящ се от 2 басейна с 30 водни душа.

Водата в храма се счита за благословена, затова толкова много хора отиват там, за да се пречистят от греховете си.

7. Можете да намерите плажове с черен пясък в Бали

Тези завладяващи плажове се намират на северното и източното крайбрежие на Бали, където ще намерите и вулканите на Бали.

Вулканите на острова играят решаваща роля за съществуването на тези плажове с черен пясък, тъй като черният пясък е направен от ерозирали вулканични материали.

8. Бали има традиция в пиленето на зъби

Бали има ритуал за изпиляване на зъби (известен също като метата) се свежда до техните духовни вярвания.

Балийските хора вярват, че острите ръбове на кучешките зъби представляват „Sad Ripu“ на човека или злите черти на човека и премахването им намалява отрицателните характеристики на човека.

Тази традиция е задължителна за тийнейджърите на Бали, въпреки че в днешно време изпиляването на тези зъби е по-скоро символично.

9. В Бали има танц с огън, наречен Kecak Dance

Танцът Kecak е посветен на Рамаяна, санскритски епос от древна Индия, който показва как крал Рама е успял да спаси жена си Сита.

Започва през 30-те години на миналия век и често се изпълнява от много мъже в храма Улувату, като дори достига до 50 до 60 изпълнители. 

Нестинарският танц започва с изпълнителите, които правят кръг, в който огънят е поставен в средата. След това, по време на танца, те правят песен, която звучи като "cak" или "keh-chak".

10. Един от най-големите Starbucks в света е в Бали!

Гигантското кафене Starbucks в Бали, Dewata Coffee Sanctuary, е с площ от 20 000 квадратни фута и беше открито на 12 януари 2019 г.

Има модерен вид със смесица от традиционна балийска архитектура. По-интересното е, че точно до него ще намерите истинска ферма за кафе! 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин