10 любопитни факта за руската църква в София – „Свети Николай Чудотворец“ - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 любопитни факта за руската църква в София – „Свети Николай Чудотворец“
Автор: Елена Исаева

София е едно място, на което едва ли може да скучаете. Тук има толкова много места за разглеждане – църкви, катедрали, музеи, паркове, театри, паметници, библиотеки и какво ли още не. Най-големият туристически плюс на нашата столица е, че по-голямата част от забележителностите са на едно място, т.нар. исторически център и лесно могат да се разгледат с няколкочасов пешеходен тур, а накрая може да се насладите на едно ароматно кафе близо до някоя от забележителностите на града.

София наистина прекрасен европейски град, като махнем мръсотията и задръстванията, но това е част от пейзажа на всеки голям град. Важното е да не се вглеждаме само в лошото, а да търсим и красотата, а София определено има много от това качество. Нейният облик и история пленяват всеки, който се е докоснал до тях. Дори да живеете в столицата, направете си тази туристическа обиколка и няма да съжалявате. Понякога се оказва, че живеейки в един град ние почти не го познаваме. Голяма част от забележителностите не посещаваме, защото си казваме, че нали живеем тук има време. Не отлагайте, разходете се из родния си град при първа възможност.

10 любопитни факта за руската църква в София – „Свети Николай Чудотворец“
Снимка: Елена Исаева

Едно от местата, които не бива да пропускате е руската църква „Свети Николай Чудотворец“. Тя се намира точно срещу Военния клуб на улица Раковски и е доста близо до храм паметник „Александър Невски“. Катедралата може да ви служи за отправна точка по вашия пешеходен маршрут из софийските забележителности и потайности.

Ето и някои интересни факти за църквата, които може би не знаете:

1.Градежът ѝ започва в края на 19 век, за съжаление точната дата не е известна, и трае дълги години, като е осветена през 1914 година в навечерието на Първата световна война.

2.Руската църква, е православна църква в българската столица София, посветена на Свети Николай Чудотворец.

3.Сградата е построена върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски специално за нуждите на руските имигранти в столицата.

4.Стенописите са дело на екип от художници, оглавяван от Василий Перминов (един от авторите на стенописите в „Александър Невски“).

5.Петте малки купола на църквата са позлатени. Централният купол е висок 19 m.

6.Камбаните са дарение от руския цар Николай II.

10 любопитни факта за руската църква в София – „Свети Николай Чудотворец“
Снимка: Елена Исаева

7.Първоначално замислен като параклис към посолството на Русия в България, храмът почти веднага губи тази своя роля след 1917 година.

8.В архитектурно отношение храмът е изграден в традициите на руската църковна архитектура от 19 век – при запазени древноруски елементи – т. нар. „луковици“ (кубета), при съчетание с традиционните староруски мозайки и дърворезби, той носи и белезите на по-модерната архитектура и живопис.

9.В криптата на храма е гробът на архиепископ Серафим Соболев (Св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец). Хиляди хора идват при него с молба за чудодейна помощ преди изпити, важни решения в живота или във време на болест и нужда. Често те записват своите молитви на хартия и ги пускат в специална кутия до гроба му.

10.Характерно за плана на храма е не-осевото разположение на входа, спрямо олтара. Т.е. входът е откъм южната страна, а олтарът, според старинната традиция, сочи на изток – двата елемента образуват прав ъгъл.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин