10 места, които да видите през зимата в България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 места, които да видите през зимата в България
Автор: Мария Ангелова
10 места, които да видите през зимата в България

Някои места просто изглеждат по-добре със сняг. Или еднакво добре със сняг, дъжд, слънце или апокалиптичен ураган. Така че и зимата не спирайте да се движите по пътищата на родината – слагайте зимните гуми, заредете антифриз и термос с чай и/или уиски и га-а-а-а-аз!

Село Гела: Заради родопския уют

Ако успеете да стигнете до Гела през зимата, ще ви се иска да падне такъв сняг, че да не можете да се върнете поне една седмица. Селото има само 58 постоянни жители и почти толкова легенди и истории – като почнете от Орфей и стигнете до Патриарх Евтимий. Дълбок, пухкав сняг, огън в камината и изгрев над заснежените борови върхове – и ако това не е зимна приказка...

Сапарева баня: Заради горещия гейзер

Малцина знаят, че единственият гейзер на континентална Европа се намира в Сапарева баня. И до днес местните хора носят кофи с картофи, които оставят в 103-градусовата вода, за да се сварят. През повечето време водата изглежда сякаш танцува, но от време на време изригва до височина 18 м. В най-студените зимни дни част от водния асамбъл замръзва, но гейзерът продължава да блика и гореща пара се носи над снега.

Цигов чарк: Заради ски пистата за начинаещи

Една по-различна идея за ски. Цигов чарк ще ви остави без сили, ако дойдете тук през зимата – 1200 м писта с малка денивелация, идеална за начинаещи и малко напреднали. А можете да карате и по 20-километровото трасе за ски-бягане, а наблизо е язовир Батак.

Село Железница: Заради топлото джакузи в гората

Край софийското село Железница има 12-13 термални извора, като два от тях са превърнати от ентусиасти в истински горски джакузита. Водата е преградена в малки каменни басейни, можете да се топнете дори и в горичката около вас да има сняг. Като финландците.

Байкушевата мура: Заради зеленото дърво в снежната гора

Байкушевата мура се намира в Пирин, малко след хижа Бъндерица, до пътя към хижа Вихрен. Много вероятно е да минавате оттам на път за някъде другаде. Спрете и вижте това внушително вечнозелено дърво на повече от 1300 години. Нужни са цели 7 души, за да обгърнат с ръце ствола му.

Агушевите конаци: Заради 24-те пушещи комина

Агушевите конаци са еднакво впечатляващи през всички сезони, но само през зимата можете да ги видите, сгушени в снега с пушещи комини. А ако има нещо, което този феодален замък си има в излишък, това са комините – цели 24. Конаците се намират в село Могилица, на по-малко от 30 км от Смолян.

Етъра: Заради топлия симид в студения ден

Почти няма българин, който да не се е разхождал по уличките на Етъра през пролетта или лятото. Но ако дойдете тук през зимата, усещането е съвсем различно. Може да ви поизмръзне носът, докато отскачате от работилница на работилница, но пък след това сгряването с кафе на джезве и топъл симид ще бъде далеч по-високо оценено. Зимното работно време е от 9 до 16:30 часа.

Драгалевският манастир: И заради шейните

Драгалевският манастир е лесно достъпен за жителите на София. През зимата пътеката към него, която тръгва от квартал Драгалевци, се превръща в истинска пързалка с десетки спускащи се с шейни и с найлони деца и възрастни. Бялата фасада на самия манастир почти се скрива в снега, като само червените декоративни тухли изпъкват.

Широка лъка: Заради кукерите и родопското гостоприемство

Кукерският фестивал в Широка лъка се нарича Песпонеделник, макар че се провежда винаги в неделя. Всяка година около Сирни Заговезни главната улица на селото се изпълва с маскирани гонители на злите сили, а някъде във всеобщата суматоха и веселба сред подгонените можете да се окажете и... самите вие.

Музеят на виното в Плевен: Заради виното

Защото зимата е време за вино. Времето не трябва да ви притеснява, защото ще се разходите из галериите на естествена пещера, в която отлежават хиляди бутилки вино. Музеят се намира в парк Кайлъка край Плевен.

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин