10 места в Италия, описани в известни романи - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 места в Италия, описани в известни романи
Автор: Лидия Абрашева
10 места в Италия, описани в известни романи

Случвало ли ви се е да прочетете интересна книга и докато още сте под нейното влияние, да посетите мястото на действието, да се слеете с героите и да съпреживеете техните чувства?

 

Усещането е вълшебно.

Не губете време, прочетете отново любимия роман и си направете едно малко пътешествие.

Ето и няколко места в Италия, които се споменават в известни книги:

1. Верона

5909

Естествено, Шекспир е на първо място. Едва ли има по-известна любов от тази на Ромео и Жулиета. Докато сълзите ви от трагичния край още не са изсъхнали, посетете Къщата на Жулиета, излезте на балкончето и влезте в образа на героинята. Няма значение дали историята и къщата са истински. Вашата фантазия ще ги направи такива. Къщата се намира на Via Capello 23. Отворена е в понеделник от 13,30 до 19,30 и от вторник до неделя от 8,30 до 19,30. Касата затваря в 18,45.

2. Венеция

3181

„Приключенията на Казанова“. Ще бъде интересно и забавно да си представите, че ей в оная къща прочутият любовник е съблазнил някоя красавица, а после е седнал на кафе във „Флориан“ на пиаца Сан Марко, преди да се качи на някоя гондола по Канале Гранде. А всъщност, този чаровник, който ви гледа от съседната маса, дали не е прероденият Казанова? Време е за приключения.

3. Парма

42718

Тук можете да посетите Пармският манастир (La Certosa di Parma) от едноименния роман на Стендал. Изграждането му започва през 1298 г., но по времето, когато Стендал е писал романа, сградата вече не е служела за манастир. Отворен е за туристи във вторник, сряда и четвъртък от 10,00 до 15,00 и в събота и неделя от 10,00 до 20,00 ч.

4. Тоскана

5183

Ако сте чели „Под небето на Тоскана“ на Франсис Мейс, сигурно ви се е приискало поне една седмица да помързелувате, да си готвите местни рецепти и да се разхождате по тесните улички на древни италиански градчета. Защо пък не? Наемете си една къщичка за гости и действайте.

5. Област Чочария

42717

Чели ли сте „Чочарка“ на Алберто Моравия? Много интересен, драматичен роман за перипетиите на две жени – майка и дъщеря през Втората световна война. Действието се развива в Чочария – планинска област между Рим и Неапол с изглед към Тиренско море и върхове над 1500 м - и по-точно в сегашния природен парк „Монти Аурунчи“ (или Монти Аврунки). Самият Алберто Моравия е прекарал там с жена си последните 9 месеца от войната и всъщност събитията са му много познати.

6. Санта Мария Капуа Ветере

42719

„Спартак“. Има няколко романа за тракийския гладиатор. Който и да сте чели, сигурно ще ви е интересно да видите амфитеатъра, където са се провеждали гладиаторските битки. Той е вторият по големина след Колизеума и се намира в Санта Мария Капуа Ветере – малък град, близо до Неапол, изграден на мястото на древния Капуа. Отворен е за посещения от вторник до неделя от 9,00 ч. до един час преди залез. (За първи път чувам такова работно време).

7. Капри

9146

Един от най-красивите острови на света. А „Легенда за Сан Микеле“ на Аксел Мунте е една от книгите, които не се забравят. Нещо като автобиография на шведския лекар, с голяма доза художествена измислица, чувство за хумор и много увлекателна. Изкачете се по безкрайните стъпала до вилата на Тиберий, посетете и вилата на самия Аксел Мунте, насладете се на невероятно красиви гледки, потопете се в Синята пещера и бъдете сигурни, че ще се върнете отново. На Капри стават чудеса.

8. Маратея

42721

На почитателите на Ники Пелегрино бих предложила да посетят Маратея – малко градче в област Базиликата, разположено по хълмовете над Тиренско море и служещо за прототип на Триенто в книгата „Лято във Вила Роза“. Разходете се по уличките под погледите на местните клюкарки, вижте статуята на Христос – най-голямата в Италия, намерете някоя стръмна пътечка към морето и отново преживейте целия роман.

9. Корлеоне

42720

Да, става въпрос за „Кръстникът“ на Марио Пузо. Действието се развива в САЩ, но всичко започва в Корлеоне – малък, древен град в Сицилия на 50 км от Палермо. В града има много забележителности. Като се изморите да ги обикаляте, седнете на кафе в някоя пастичерия (сладкарница), загледайте се в минувачите и се запитайте дали пък ей оня там не е някой далечен роднина на Дон Корлеоне?

10. Порто Емпедокле

42723

Сега да минем от другата страна на закона. Поредицата за Комисар Монталбано на Андреа Камилери. Вигата, където се развива действието в книгите, е измисленото име на Порто Емпедокле, родното място на писателя. В едно интервю той казва, че Вигата всъщност е дворът на училището, където след часовете момчетата си разказвали истории, а по-късно писателят ги обединява в разказите за Монталбано. Ако сте фен на симпатичния комисар, можете да се разходите в Порто Емпедокле или в градовете, където е сниман сериалът за Монталбано – Рагуза, Шикли, Ното и Модика. А като огладнеете, може да похапнете в „Ла Рустикана“ в старата част на Рагуза – прототип на ресторант „Сан Калоджеро“, където комисарят често се отбива.

Буон виаджо по стъпките на книгите! 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин